”Ar trebui sa consumam si eu le explic la toti intotdeauna, fratilor daca cumperi Pita de Santimbru, angajatul meu o sa aiba salariu sa cumpere mezeluri de la macelarul din colt, macelarul din colt o sa aiba bani sa plateasca la fermier o vaca, fermierul o sa aiba bani sa plateasca la agricultor graul pe care l-a dat. Avem de lucru, dar daca lantul asta e rupt si cand mergem la supermarket si cumparam un produs strain, normal ca banii se vor duce in Franta si fermierul, macelarul, toti cei din spate nu o sa aiba de lucru”, este de parere
Acesta spune ca magazinele mici nu au cum sa apara daca "punem hipermarketul in mijlocul orasului". ”in toata lumea supermarket-urile sunt la marginea orasului. intr-un hipermarket daca va uitati doar 2-3 produse locale sunt listate, in schimb intr-un magazin de cartier gasim mezeluri locale, branzeturi locale, oua si pita locala. Daca punem hipermarketul in mijocul orasului producatorii nu o sa aiba de lucru”, a declarat presedintele Federatii Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, la Viata Satului si citat de Agrointel.
Calin Maties este de parere ca produsele traditionale nu sunt incurajate in tara noastra iar schimbarile repetate facute in legislatie de Ministerul Agriculturii a dus la o scadere a inregistrarii unor astfel de produse.
”La noi se facea pupure la placintele care se faceau direct in cuptor. Se numesc pupuri si se faceau cu "curechi", in traducere cu varza, cu grupeni si cu ceapa, in traducere cartofi cu ceapa si cu branza.