Prognoza meteorologică pentru lunile de iarnă arată o anomalie a temperaturilor în decembrie, spun specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Cu toate acestea nu este exclus să avem primele episoade de ger autentic încă din prima lună de iarnă. 

Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, a vorbit despre caracteristicile iernii 2023-2024, vineri, la o conferinţă privind "Provocările iernii 2023- 2024 pentru sistemul energetic naţional", organizată de Focus Energetic.

Citește și: Vremea în weekend 28-29 octombrie 2023. Temperaturile se mențin mai calde decât normalul perioadei

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: IPS Teodosie, despre mersul la sală: Cele mai bune exerciții fizice sunt mătăniile- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

"Prognoza arată o anomalie pozitivă a temperaturilor în decembrie, adică puţin mai cald decât ar trebui să fie raportat la media ultimelor decenii, însă este o abatere pozitivă a temperaturilor destul de redusă, care lasă loc categoric şi posibilelor perioade cu ger", a declarat directorul executiv al ANM.

"Nu este exclus ca în decembrie să avem primele episoade cu ger", a precizat Florinela Georgescu.

Ninsori puternice spre finalul iernii 2023-2024

Prognoza pentru iarna 2023-2024 arată că este posibil ca ninsori mai importante cantitativ să apară mai ales în luna februarie, pe final de iarnă.

Cum ne-am obișnuit în ultimele ierni, februarie ar putea veni cu un strat consistent de zăpada, mai degrabă în zonele montane, dar şi în zonele joase.

"Din cele trei luni de iarnă, mai degrabă în a doua parte a iernii, aşa cum s-a întâmplat şi ultimii ani, dincolo de jumătatea lunii ianuarie, în luna februarie, e posibil ca precipitaţiile să fie mai importante cantitativ şi să se depună strat de zăpadă, mai

degrabă în zonele montane, dar să existe şi perioade în care acestea să apară şi în zonele joase", a menţionat Florinela Georgescu.

Ninsori puternice spre finalul iernii 2023-2024

Luna cu ninsori și lapoviță în exces

Dacă intrăm în iarnă cu un deficit de precipitații, este probabil ca finalul sezonului rece să aducă ninsori în exces, iar în perioadele în care va fi mai cald decât e normal, precipitațile pot fi sub formă de lapoviță.

"Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, luna februarie este una care arată un excedent în cea mai mare parte a ţării. Astfel, chiar dacă vom fi pe un fond de temperaturi în medie ceva mai ridicate decât normal, nu este exclusă apariţia episoadelor cu vreme mai severă şi probabilitatea de a se depune strat de zăpadă şi în zonele joase ale ţării", a mai spus directorul ANM.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si