"Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, Crişana, în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei şi Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Banat, nord-vestul, sud-vestul, local vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei şi al Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim", arată specialiştii ANM.



În cultura porumbului, conţinutul de apă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Crişana, Muntenia, Moldova, Oltenia, centrul, nord-estul, estul şi sud-estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate a solului se va situa la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în Banat, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei şi al Moldovei, local în estul Crişanei.

"În condiţiile menţionate, starea de vegetaţie a culturilor prăşitoare neirigate va continua să se deprecieze îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul ţării, ca urmare a stresului termic şi hidric persistent din aer şi sol. Totodată, se vor înregistra în continuare forţări stadiale, fenomenele de ofilire şi uscare parţială/totală a aparatului foliar, procent ridicat de boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea soarelui, precum şi plante sterile", se arată în prognoza agrometeorologică.


Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva înflorirea (100%), continuându-se maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al ţării. Porumbul, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată se va afla la maturitatea în lapte (40-100%) şi ceară (10-100%) în cea mai mare parte a teritoriului agricol şi chiar deplină (10-50%) în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.


De asemenea, la sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zahărului în rădăcină. La cartof se vor continua creşterea tuberculilor, uscarea prematură a vrejilor, precum şi maturitatea tehnologică şi recoltarea la soiurile semitardive şi tardive.

În ceea ce priveşte speciile pomicole, acestea se vor afla predominant în fazele de creştere a rodului şi acumulare a zahărului în fructe în toate plantaţiile, precum şi coacerea rodului şi recoltare la sâmburoasele de sezon.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra creşterea boabelor şi a lăstarilor, precum şi coacerea şi începutul recoltării la soiurile timpurii de masă, îndeosebi din sudul şi sud-estul ţării.

Specialiştii ANM recomandă aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza de specialitate arată că în acest interval va predomina un regim termic al aerului normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsa între 15 şi 27 de grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maximă va avea valori situate între 19 şi 33 de grade Celsius, în majoritatea zonelor agricole, iar cea minimă între 8 şi 22 de grade Celsius, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. În primele zile ale perioadei, izolat cantităţile de precipitaţii pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si