Avertizarea cod rosu de canicula- care a intrat in vigoare vineri - vizeaza zonele de campie si de podis ale judetelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valul de caldura care a debutat inca de luni va continua sa se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati si se va situa frecvent, in zonele joase, intre 82 si 84 de unitati.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, in general, intre 22 si 25 de grade.

In zonele de campie si de podis ale judetelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj se vor inregistra si sambata temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa intre 39 si 42 de grade.

Celelalte judete ale tarii se afla in continuare sub cod portocaliu de canicula, cu temperaturi cuprinse intre 36 si 39 de grade, cu mult mai ridicate decat mediile specifice perioadei.

In Bucuresti, intensitatea maxima a acestui val de caldura va fi pe parcursul zilei de sambata, pentru ca, duminica, temperatura maxima sa scada usor, la 37-38 de grade, dar sa persiste sa saptamana viitoare. De altfel, valul de caldura, cu temperaturi care vor depasi 35 de grade, se va mentine pana la sfarsitul saptamanii viitoare, in special in Bucuresti si in toata zona de sud a tarii, potrivit meteorologului Gabriela Bancila.

De luni seara, sunt posibile ploi si descarcari electrice.

"Disconfortul termic se va mentine ridicat si la inceputul saptamanii viitoare, pentru ca va creste gradul de umezeala odata cu probabilitatea de aparitie a averselor insotite de intensificari ale vantului, descarcari electrice, incepand de luni seara. Dupa ce a stagnat o masa de aer, probabilitatea pentru intensificari ale vantului care sa provoace pagube e mai mare", a explicat meteorologul Gabriela Bancila.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Aproape 90 de persoane au lesinat in ultimele doua zile din cauza caniculei. Recomandari ale medicilor: Evitarea expunerii la soare intre orele 11.00-18.00 si consum de lichide

Aproape 90 de persoane au lesinat in utlimele doua zile din cauza caniculei, iar in acelasi interval 6.348 de romani au solicitat ajutor medical serviciilor de ambulanta si SMURD, arata statisticile Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU).

In ultimele doua zile, respectiv zilele de 3 si 4 august, au fost inregistrate 6.348 de solicitari la serviciile de ambulanta si SMURD de la nivel national, in acest interval fiind raportate 89 de lipotimii.

Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov a inregistrat o crestere cu 10 la suta a numarului de solicitari fata de anul 2016. Totodata in aceste zile

s-a inregistrat o cresetre cu 4 la suta a solicitarilor fata de zilele precedente.

Ministerul Sanatatii (MS) recomanda populatiei ca in zilele caniculare, sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00-18.00, sa consume lichide la fiecare 15-20 de minute, respectiv intre un litru jumatate si doi litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, sa faca dusuri caldute de cateva ori pe zi, iar aerul conditionat sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat cea ambientala. In ultimele 24 de ore, medicii de la

Ambulanta au intervenit la 1.327 de cazuri, cu 10% mai multe decat in perioada similara a anului trecut.

In plus, medicii recomanda consumul zilnic a cat mai multor fructe si legume proaspete - pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii-, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Ei precizeaza ca un iaurt produce aceeasi hidratare ca un pahar cu apa.
 

”Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De asemenea, pe parcursul zilei, este recomandat sa se faca mai multe dusuri caldute, iar aparatul de aer conditionat sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

”Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petreceti doua-trei ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (spatii publice, farmacii, biserica, magazine). Daca este absolut necesar sa plecati de acasa intre orele amiezii trebuie sa folositi o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita”, mai arata MS.

Medicii mai recomanda persoanelor cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

”In cazul copiilor aflati in tabara, medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. In timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra. De asemenea, scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului”, potrivit MS.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si