Orașul din Australia care a stat 3 luni în carantină totală a ajuns o "ruină"
Melbourne, orașul din Australia închis din cauza Covid-19 timp de trei luni, are câteva lecții sumbre pentru lume: efectele economice au fost devastatoare. În plus, consumul de alcool a crescut și violența domestică a atins un prag record în ultimele luni.
Author: Razvan Ilie miercuri 28 octombrie 2020 , 09:09
Pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu perspectiva unui al doilea lockdown, orașul australian Melbourne oferă o lecție tristă despre costurile aducerii coronavirusului sub control, scrie Bloomberg.
Cât de mult au scăzut infecțiile cu coronavirus în Melbourne
În timp ce infecțiile cu coronavirus au scăzut de la un vârf zilnic de aproximativ 700 de cazuri (la începutul lunii august) la doar două cazuri noi miercuri, impactul economic și social al celui de-al doilea blocaj de la Melbourne de la începutul crizei a fost enorm, notează jurnaliștii de Bloomberg.
Guvernul australian estimează că în medie s-au pierdut 1.200 de locuri de muncă pe zi în statul Victoria, în timp ce cererea pentru servicii de sănătate mintală a crescut cu peste 30%.
În ciuda numărului de infecții cu coronavirus care a fost mic comparativ cu standardele internaționale și a unui guvern cu sprijin public puternic, a durat de două ori mai mult decât s-a anticipat pentru a diminua curba infecțiilor.
Este o realitate sumbră cu care se confruntă liderii politici, în special în Europa, care au experimentat deja daunele provocate de blocajele în întregime și acum analizează alte opțiuni pentru a combate reapariția mortală a pandemiei.
Blocajul inițial de 6 săptămâni nu a fost suficient
Australia a fost în avangarda națiunilor care au reușit de timpuriu să controleze transmiterea comunitară. Primul său blocaj la nivel național, care a durat aproximativ din martie până în mai, a redus numărul de cazuri la doar câteva pe zi.
Dar revenirile turiștilor din străinătate și urmărirea necorespunzătoare a contactelor au permis virusului să ajungă la apogeu în vară.
Pe data de 7 iulie, premierul de stat Daniel Andrews a anunțat un blocaj de șase săptămâni, ordonând locuitorilor din Melbourne să rămână acasă, cu excepția serviciilor esențiale, a tratamentului medical, a școlilor sau a unei ore de exerciții fizice pe zi.
Mai puțin de o lună mai târziu, pe măsură ce cazurile au continuat să crească, restricțiile au fost extinse în întregul stat, Melbourne a fost plasat sub carantină de noapte, școlile au fost
închise și părți mari din comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare și ospitalitatea au fost închise.
Având în vedere că Victoria reprezintă aproximativ un sfert din produsul intern brut al națiunii, restricțiile au adâncit prima recesiune a Australiei în aproape 30 de ani. Lockdown-ul a adus pierderi de 100 de milioane de dolari pe zi din activitatea economică, în august-septembrie, și a dus la pierderea unei media zilnice de 1.200
de locuri de muncă în tot statul australian.
Va dura ani de zile până când Melbourne va reveni la normal
Oamenii de afaceri spun că ar putea dura ani de zile pentru ca Melbourne- clasat pe locul al doilea anul trecut în topul orașelor cu cel mai bun nivel de trai- să-și revină.
Costurile sociale sunt, de asemenea, în creștere. Colegiul Royal Australian of General Practitioners spune că cererea de servicii de sănătate la nivel național a crescut cu 15% de la începutul lunii martie și cu 31% între septembrie și octombrie în Victoria.
Consumul de alcool a crescut și violența domestică a atins un prag ridicat în ultimele luni.
În timp ce guvernele din Marea Britanie, Italia și Germania s-au confruntat cu proteste împotriva noile blocaje, locuitorii din statul Victoria s-au conformat fără să comenteze prea mult.