"Am doi copii, de sase si trei ani. I-am vaccinat pe amandoi, dar de fiecare data am avut probleme in a gasi vaccinul de care aveam nevoie.(...) Poate sunt eu unul dintre parintii care au avut noroc, dar vaccinarea propriului copil nu trebuie sa tina nicidecum de o chestiune legata de hazard.
Rezolvarea lipsei vaccinurilor este esentiala, dar in acelasi timp trebuie sa luam masuri ca sa rezolvam si lipsa de informare", a spus Grindeanu, la dezbaterea "Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre", organizata la Parlament.
El a subliniat ca sustine ideea ca parintii au dreptul de a alege "ce considera mai bine pentru copilul lor", dar aceste alegeri individuale trebuie puse in discutie "atunci cand ii ranesc pe cei din jur".
"Un copil nevaccinat nu-si risca doar propria sanatate, ci si pe a celorlati copii din jurul sau", a aratat premierul.
Sorin Grindeanu a vorbit si despre nevoia de informare si educare a populatiei in acest sens, spunand ca aceasta este "calea corecta".
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, miercuri la Palatul Victoria, la finalul intalnirii cu premierul Sorin Grindeanu pe tema situatiei vaccinurilor, ca s-a convenit constituirea unui sistem de management integrat care va cuprinde atat stabilirea cantitatilor cat si achizitionarea vaccinurilor pe baza unui plan multianual.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Inscrierea copiilor intr-o colectivitate se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta ca au fost facute vaccinurile obligatorii, iar parintii isi asuma in scris refuzul vaccinarii, potrivit proiectului Legii vaccinarii, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.Proiectul prevede, de asemenea, ca in cazul in care parintii refuza vaccinarea copilului pot fi sesizate institutiile abilitate "privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei".
Initiatorii legii spun ca scopul acesteia nu este acela de a-i sanctiona pe parintii sau pe reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora si asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea parintilor.
Sursa: News.ro