Despre Romania, multi nu stiu nici ce inseamna nici ce legatura ar putea avea ei cu ea. "Romania e un nume", spune unul dintre tinerii intervievati.
Ucrainenii ii numesc tigani albi, dar ei sunt diferinti de tigani pe care ii numesc "goleti" si depsre spun ca mananca si mortaciuni
"Goletilor le place sa fure, umbla goi, sunt lenesi si mananca mortucini. Mie mi-a murit calul si l-am ingropat, iar ei s-au dus, l-au scos si l-au mancat!", spune o localnica.
Comunitatea de cateva mii de oameni se afla in vestul Ucrainei, intre granitele Ungariei, Slovaciei si Poloniei. Teritoriul in care locuiesc acum volohii nu a apartinut niciodata Romaniei.
”Ei niciodata nu au stiut ca exista Romania ca tara”, a spus Ioan Botos, presedintele Uniunii Romanilor din Ucraina. Iar cei care au auzit inca mai cred ca presedintele Romaniei este Nicolae Ceausescu.
Astazi, din cei peste 2.000 de volohi din Poroşcovo, 1.200 sunt copii. O medie de optzece copii la o casa satul cu cea mai mare natalitate din Ucraina, o adevarata "ciudatenie" a mapamondului.
O alta lege, lasata "de la moşi"- cununiile sa nu se desfaca. Foarte rar vreun voloh a divortat sau s-a recasatorit vreodata. Daca o familie are mai putin de patru copii, inseamna ca ori n-au apucat sa ii faca, ori unul dintre soti a murit.
Unele destul de departe, la aproape 100 de kilometri. Toate avand, insa, aceeaşi limba, aceleaşi obiceiuri şi legi ale lor. Un adevarat "miracol" al supravietuirii unei comunitati şi a unei limbi, dupa cum s-au pronuntat toti specialiştii.
Şi totuşi, cine sunt ei? Au fost aici dintotdeauna sau au venit de undeva? Nu exista inscrisuri, caci inaintaşii lor au fost analfabeti şi asupriti mereu. Nimeni nu s-a interesat de ei, pana prin anii 2000, iar ucrainenii n-au avut interesul sa-i promoveze. Nu au relicve, zidiri. La "timitiu'" (cimitirul) ucrainean, intelegem cu greu ca majoritatea volohilor care au fost ingropati aici nu şi-au permis cruci de piatra şi ca cele din lemn, saracacioase, au putrezit. Dar ca au fost multi. "Sute, mii". La fel cum au natalitatea foarte ridicata, tot aşa e şi mortalitatea. Mor de tineri, din cauza greutatilor şi supararilor, astfel ca astazi comunitatea pur şi simplu nu are batrani.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Graiul lor are asemanari cu cel al vlahilor din Slovacia, din Serbia, Cehia" ,spune dr. Ioan Faiciuc, de la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane, filiala Cluj, un renumit dialectician ardelean care le-a cercetat limba inca din anii 2000-2001.
Aşadar, vlahi care au venit dinspre apus spre rasarit, fiind deja acolo cu multe veacuri inainte!
Ciudat, limba lor nu are nicio legatura cu Maramureşul, deşi aceasta e zona romaneasca cea mai apropiata. Niciuna! Cele mai multe asemanari le au cu motii din Crişana, cu Banatul, cu nordul Hategului. Aşadar, foarte departe de granita. Slovacii i-au numit Voloşin, ungurii le-au spus Canaloş (lingurar). Astea-s cele mai intalnite nume de familie. Sunt, probabil, baieşi lingurari, care vorbesc o limba foarte veche.
Citeste mai mult AICI.