Romania este cel de-al patrulea mare producator de miere din Europa, dupa Germania, Franta si Ungaria, avand inregistrati la nivel national circa 40.000 de apicultori, dar cu toate astea, pe piata se afla foarte multa miere falsificata, care in timp cauzeaza diferite boli. Pentru a stopa acest fenomen, sapte deputati de la PSD si ALDE propun mai multe modificari la Legea apiculturii astfel incat piata produselor apicole ”sa se curete” de falsuri.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
”Romania este invadata de miere adusa din import, uneori de calitate indoielnica. in ultima perioada au inceput sa circule in mediul virtual tot mai multe informatii despre mierea contrafacuta pe care o gasim in tot mai multe lanturi de magazine. Mierea este un produs usor de falsificat, cea mai folosita tehnica fiind cea a amestecului de produse apicole, insa mai grav este cand consumatorul este inselat prin comercializarea unui produs care contine sau nu miere, alaturi de glucoza industriala obtinuta prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi.
Acest tip de glucoza in stare lichida are un gust aproape identic cu cel al mierii si este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoza priveaza consumatorii de beneficiile mierii naturale si poate pune in pericol sanatatea”, ,se arata in proiectul legislativ depus joi la Parlament.
Alesii vor ca, pe viitor, apicultorii si comerciantii sa fie obligati sa afiseze vizibila tara de origine sau locul de provenienta al mierii si al produselor apicole.
Mai mult, pentru mierea si produsele apicole provenite din UE sau tari terte, amestecurile acestora cu alte produse va trebui mentionat pe eticheta produsului.
Alesii mai vor ca doar cei care folosesc in proportie de 100% miere si produse apicole ca materie prima sa poata folosi sintagma de ”Produs natural” pe etichete. Dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea ”Produs romanesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% miere provenita din exploatatiile apicole din Romania.