Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în seara asta după o boală gravă și prelungită”, a anunțat Spitalul Clinic Central, conform agenției RIA, citată de CNN.

În anul 1985 la vârsta de 54 de ani, Gorbaciov a preluat puterea și a devenit cel mai tânăr membru al biroului permanent de conducere al Uniunii Sovietice, Politburo.

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să prevină prăbuşirea URSS-ului, a murit, în noaptea de 30 august 2022, la vârsta de 91 de

ani, potrivit Spitalului Clinic Central (TSKB).

Joe Biden: "Gorbaciov a fost un om cu o viziune remarcabilă”

Președintele SUA, Joe Biden a transmis un mesaj la vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, afirmând că a fost  "un om cu o viziune remarcabilă” "Când a ajuns la putere, Războiul Rece dura de aproape 40 de ani, iar comunismul de și mai mult, având consecințe devastatoare", a mai declarat Biden. Gorbaciov a fost suficient de curajos pentru a îmbrățișa reforme democratice și dezarmarea nucleară”, a spus Biden.

"Acestea au fost faptele unui lider rar, unul care a avut imaginația să vadă că este posibil un viitor diferit și curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o libertate mai mare pentru milioane de oameni”, a mai afăugat președintele SUA.

Citeste si: Ultimul interviu al lui Mihail Gorbaciov. Ultimul lider al URSS a murit la vârsta de 91 de ani

Vladimir Putin şi-a exprimat condoleanțe pentru decesul lui Mihail Gorbaciov

"Vladimir Putin își exprimă condoleanțe pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, dimineață el va trimite un mesaj de condoleanțe familiei și prietenilor săi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov miercuri dimineaţă, potrivit TASS.

Cine a fost Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS?

Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), între 1985 şi 1991, primul şi singurul preşedinte al Uniunii Sovietice (1990-1991), s-a născut la 2 martie 1931, în Privolnoye, regiunea Stavropol, potrivit Agerpres. 

Fostul lider sovietic s-a făcut remarcat prin reformele sale de liberalizare a pieței și discursului politic din Uniunea Sovietică. De asemenea, mișcările politice  perestroika  („reconstruire”) și  glasnost  („deschidere”) au venit într-un moment în care economia centralizată a Uniunii Sovietice era în stagnare din cauza lipsei de competiție.

Mihail Gorbaciov a murit: Viaţa uimitoare a ultimului lider comunist

Mihail Gorbaciov a murit: Viaţa uimitoare a ultimului lider comunist

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ- wowbiz.ro

Citeste si: Noii recruţi ai lui Putin sunt "bătrâni, în stare proastă şi slab pregătiţi”

După doar un an de la venirea sa la putere, a avut loc accidentul nuclear de la Cernobîl. Atunci, fostele metehne sovietice, dezise de Gorbaciov, au fost imediat implementate de oamenii sistemului, care s-au folosit de cenzură și de limitarea accesului la informație pentru a ascunde dezastrul de la reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl.

Câțiva ani mai târziu, în timpul loviturii eșuate de stat din august 1991 au fost adoptate aceleași practici. Atunci, televiziunile sovietice au încercat să suprime orice fel de informație legată de incident prin a difuza „Lacul Lebedelor” la T.V.

Cu toate acestea, Gorbaciov a rămas forța principală din spatele reformelor economice de care Uniunea Sovietică avea nevoie pentru a face față competiției venite din Occident. Astfel, prin implementarea  perestroikăi, Uniunea Sovetică a renunțat la multe din măsurile de control impuse economiei sovietice și a încurajat întreprinderile de stat să se autofinanțeze.

Citeste si: Lukașenko amenință Occidentul. Avioanele din Belarus vor transporta bombe nucleare

De asemenea, Gorbaciov a propus implicarea directă a conducerii Partidului Comunist în guvernarea țării și a crescut autoritatea guvernelor locale (din fostele state sovietice).

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Alina Sorescu, dezvăluiri emoționante despre divorțul cu Alexandru Ciucu: ”Nu sunt complet vindecată”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În anul 1988, Gorbaciov a creat Congresul Sovietic al Deputaților Poporului. Fiecare republică sovietică înființează congrese similare, iar pentru prima dată în istoria Uniunii Sovietice au loc alegeri electorale cu mai mulți candidați, mulți dintre ei nefiind membri ai Partidului Comunist.

Pe de altă parte,  glasnost, cealaltă mișcare a sa, a fost o măsură politică adoptată de U.R.S.S. prin care Gorbaciov a dorit implementarea discursului liber și democratizarea fostului imperiu sovietic.

Pe lângă înființarea congreselor sovietice și permiterea mai multor candidați de a participa la alegerile electorale,  glasnost le- a oferit oamenilor șansa să discute liber și să-i critice pe oficialii sovietici.

Citeste si: Rușii au primit sute de drone din Iran pentru distrugerea inamicului în Ucraina. Mare surpriză când le-au folosit!

Mai mult, mișcarea a permis presei de stat sovietice să diferențieze mai liber știrile și informațiile din sfera publică.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si