Daca in orice manual de zootehnie, lana este descrisa ca fiind un produs care aduce beneficii economice crescatorilor de oi, in Romania lana tunsa de pe oi se arde, din cauza faptului ca industria de prelucrare a disparut.
Specialiştii în prelucrarea lânii pun această situaţie pe seama degradării continue a industriei textile româneşti în ultimii 25 de ani. Rând pe rând, fabirici de covoare de lână s-au închis sau au fost preluate de acţionari străini.
"Din păcate, în ultimii ani această materie primă, lâna, se pare că a fost înlocuită cu alte materii prime produse de industria sintetică.
Ciobanii, din păcate, o depozitează de la an la an aşteptând un beneficiar pentru acest produs, dar care se pare că nu apare. Din informaţiile pe care le am, nu sunt subvenţii pentru depozitarea lânii, nu sunt plăţi comepensatorii pentru cei care nu-şi pot vinde acest produs pe piaţă", explică Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
"Dacă nu vine nimeni, o scot afară din grajd şi îi dau foc, că nu am ce face cu ea! Altfel se adună şobolanii în ea. Şefii noştri de ţară nu au habar ce înseamnă lâna românească. ce valoare ar putea avea şi ce materiale s-ar putea face din lâna românească. Pentru ei este mai rentabilă să o aducă din străinătate, că au un profit sigur, le-a spus un cioban reporterilor de la digi24.

Daca in orice manual de zootehnie, lana este descrisa ca fiind un produs care aduce beneficii economice crescatorilor de oi, in Romania,  lana tunsa de pe oi se arde, din cauza faptului ca industria de prelucrare a disparut.

Specialiştii în prelucrarea lânii pun această situaţie pe seama degradării continue a industriei textile româneşti în ultimii 25 de ani.

Rând pe rând, fabirici de covoare de lână s-au închis sau au fost preluate de acţionari străini.

"Din păcate, în ultimii ani această materie primă, lâna, se pare că a fost înlocuită cu alte materii prime produse de industria sintetică.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ciobanii o depozitează de la an la an aşteptând un beneficiar pentru acest produs, dar care se pare că nu apare.

Din informaţiile pe care le am, nu sunt subvenţii pentru depozitarea lânii, nu sunt plăţi comepensatorii pentru cei care nu-şi pot vinde acest produs pe piaţă", explică Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

"Dacă nu vine nimeni, o scot afară din grajd şi îi dau foc, că nu am ce face cu ea!

Şefii noştri de ţară nu au habar ce înseamnă lâna românească,  ce valoare ar putea avea şi ce materiale s-ar putea face din lâna românească" le-a spus un cioban reporterilor de la digi24.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si