Close sidebar
Close sidebar

Mii de tone de lana sunt arse anual in Romania. Industria textila romaneasca se degradeaza de la an la an

Ciobanii din Romania au ajuns sa faca focul la stana cu lana tunsa de pe oi. De vina este pretul extraordinar de mic oferit de firmele care prelucrează lâna ciobanilor. Institutiile statului abilitate in acest domeniu nu au nicio solutie in acest caz.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

 

Daca in orice manual de zootehnie, lana este descrisa ca fiind un produs care aduce beneficii economice crescatorilor de oi, in Romania lana tunsa de pe oi se arde, din cauza faptului ca industria de prelucrare a disparut.
Specialiştii în prelucrarea lânii pun această situaţie pe seama degradării continue a industriei textile româneşti în ultimii 25 de ani. Rând pe rând, fabirici de covoare de lână s-au închis sau au fost preluate de acţionari străini.
"Din păcate, în ultimii ani această materie primă, lâna, se pare că a fost înlocuită cu alte materii prime produse de industria sintetică.
Ciobanii, din păcate, o depozitează de la an la an aşteptând un beneficiar pentru acest produs, dar care se pare că nu apare. Din informaţiile pe care le am, nu sunt subvenţii pentru depozitarea lânii, nu sunt plăţi comepensatorii pentru cei care nu-şi pot vinde acest produs pe piaţă", explică Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
"Dacă nu vine nimeni, o scot afară din grajd şi îi dau foc, că nu am ce face cu ea! Altfel se adună şobolanii în ea. Şefii noştri de ţară nu au habar ce înseamnă lâna românească. ce valoare ar putea avea şi ce materiale s-ar putea face din lâna românească. Pentru ei este mai rentabilă să o aducă din străinătate, că au un profit sigur, le-a spus un cioban reporterilor de la digi24.

Daca in orice manual de zootehnie, lana este descrisa ca fiind un produs care aduce beneficii economice crescatorilor de oi, in Romania,  lana tunsa de pe oi se arde, din cauza faptului ca industria de prelucrare a disparut.

Specialiştii în prelucrarea lânii pun această situaţie pe seama degradării continue a industriei textile româneşti în ultimii 25 de ani.

Rând pe rând, fabirici de covoare de lână s-au închis sau au fost preluate de acţionari străini.

"Din păcate, în ultimii ani această materie primă, lâna, se pare că a fost înlocuită cu alte materii prime produse de industria sintetică.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Ciobanii o depozitează de la an la an aşteptând un beneficiar pentru acest produs, dar care se pare că nu apare.

Din informaţiile pe care le am, nu sunt subvenţii pentru depozitarea lânii, nu sunt plăţi comepensatorii pentru cei care nu-şi pot vinde acest produs pe piaţă", explică Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

"Dacă nu vine nimeni, o scot afară din grajd şi îi dau foc, că nu am ce face cu ea!

Şefii noştri de ţară nu au habar ce înseamnă lâna românească,  ce valoare ar putea avea şi ce materiale s-ar putea face din lâna românească" le-a spus un cioban reporterilor de la digi24.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI