Close sidebar
Close sidebar

Miliardarul Ioan Niculae s-a predat polițiștilor pe aeroport, la întoarcerea din Italia UPDATE

Omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare de Curtea de Apel București, a anunțat joi seara că se află în Italia și că se va preda autorităților a doua zi. UPDATE: Ioan Niculae a ajuns pe aeroporul Otopeni, vineri, după ora 12.00 și s-a predat polițiștilor români.

Razvan Ilie,

Ioan Niculae este și patron de fotbal. Deține clubul Astra Giurgiu

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE, vineri ora 13.00. Miliardarul Ioan Niculae a revenit din Italia și s-a predat Poliției Române pe Aeroportul din București. Patronul InterAgro Ioan Niculae a fost dat joi în urmărire națională după ce nu a fost găsit la domiciliul său din Zimnicea de polițiștii veniți să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare. 

Ioan Niculae a fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Ioan Nicolae a fost condamnat de Curtea de Apel București într-un dosar în care este acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Omul de afaceri a anunțat joi seara , într-o intervenție telefonică la Antena 3, că se află în Italia.

Sunt în Italia, la o clinică, internat. Trebuia să ies probabil duminică.

După primirea veștii din România, că am fost condamnat, mi-am făcut externarea și încep să mă pregătesc să vin în țară. Mâine sunt în țară", a declarat Ioan Niculae în direct la TV.

Citeste si: VIDEO- Fiul cunoscutului interlop, Sile Cămătaru, dus în arest

Ioan Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare. De ce este acuzat

Ioan Niculae a fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Potrivit acuzațiilor din dosar, firma InterAgro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

Citeste si: Fugarul Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, s-a predat în Italia

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În primă instanță, omul de afaceri a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în noiembrie 2018, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Joi însă, Curtea de Apel București a admis apelul DNA și i-a majorat pedeapsa.

În acelaşi dosar, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Citeste si: VIDEO- Infractori periculoși, deghizați în călugări, au înșelat oamenii

Ioan Niculae a mai trecut prin închisoare

Ioan Niculae a mai fost încarcerat la penitenciarul Găeşti, din aprilie 2015 până iulie 2016, după ce a primit o condamnare de 2 ani şi jumătate de închisoare în dosarul "mită pentru PSD". El a executat mai bine de jumătate din pedeapsă, fiind eliberat condiționat.

Ioan Niculae a fost acuzat de procurorii anticorupţie şi considerat vinovat de instanţă de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană. În schimbul banilor, omul de afaceri urma să primească un contract avantajos şi să achiziţioneze gaze naturale mai ieftine.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, la 3 ani de închisoare cu executare.

Ce spun procurorii DNA în actualul dosar al lui Ioan Niculae

Potrivit DNA, în perioada august 2008- martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Potrivit procurorilor, obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru SC Interagro SA.

”Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela de a externaliza veniturile firmei ”mamă” (Interago SA), pentru a nu fi supuse taxării/ impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare)”, arată DNA.

În acest fel a fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt (divizia de vinificaţie a grupului Interagro), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată de Ioan Niculae. Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre SC Interagro SA şi societatea respectivă s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul şi, ulterior, s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri SRL, potrivit procurorilor.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Milionar român, în stare gravă la ATI cu coronavirus. Câți ani are Ioan Niculae

Ce avere are Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu

Ioan Niculae, care este și patronul clubului de fotbal Astra Giurgiu, a condus vreme de ani de zile topurile ca cel mai bogat om de afaceri din România. Însă averea milionarului a scăzut în ultimii ani, de la 1,7 miliarde de euro în 2013 la circa 700 milioane de euro, potrivit ultimelor estimări.

Ioan Niculae a înființat compania Interagro în 1994 împreună cu un partener britanic. Interagro este unul dintre cele mai mari grupuri cu capital românesc. În 2016 grupul avea o cifră de afaceri de 17.487.322 de lei și 53 de salariați, potrivit ultimelor date de pe furnizate de Ministerul de Finanțe.

Ioan Niculae, în piscină alături de Dan Capatos

Afaceristul Ioan Niculae, care a împlinit anul trecut 66 de ani, a avut o formă destul de gravă de coronavirus la sfârșitul lui 2020.

Ioan Niculae și soția lui  au contractat noul coronavirus la începutul lunii noiembrie. La acel moment, formația giurgiuveană s-a confruntat cu un adevărat focar de COVID-19.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI