Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă măsuri de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale. Producătorii agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina vor beneficia de anumite sume de bani în semn de sprijin.

Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli de cereale

În comunicatul publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se arată că: „În Ședința de Guvern din data de 20 aprilie 2023, a fost aprobată o hotărâre privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul

cereale. Temeiul legal îl constituie Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 96 din 05.04.2023.

Citește și: Noi măsuri: laptele se va ieftini de la 1 mai. Care sunt noile prețuri?

Această măsură de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina și reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea în custodie la terți, a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023”.

Citește și: VIDEO- Ultimă decizie! Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva lui Petre Daea, ministrul Agriculturii

Ce sume sunt puse la dispoziția producătorilor din sectorul cereale

Valoarea schemei de ajutor este de 99.233.700 lei și reprezintă echivalentul sumei de 20.100.000 euro  stabilit la rata de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile art.

1 alin. (5) din Regulament, care se asigură astfel:

a)  49.616.850 lei, echivalentul sumei de 10.050.000 euro, finanțare externă nerambursabilă FEGA  pusă la dispoziția statului român în conformitate cu art.2, alin. (1) Regulament.
b)  49.616.850 lei, echivalentul sumei de 10.050.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Daea, despre prețul redus al laptelui timp de șase luni: „Măsura va fi luată pentru ca oamenii să simtă că viaţa e mai ieftină”

Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă și se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 01.02.2023 și declarată în cererea de solicitare a ajutorului.

Citește și: Grevă la Prefectura Brașov. Se anunță proteste în toată țara

Schema se aplică pe întreg teritoriul României pe baza de criterii obiective și nediscriminatorii, iar  plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023”.

Cine sunt beneficiarii eligibili pentru sprijinul de urgență

Beneficiarii schemei pot fi  producătorii agricoli care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:

a) producători agricoli persoane fizice;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Alimentele care sunt aproape de termenul de expirare au devenit tot mai căutate

Pentru a accesa forma de sprijin,  beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

a) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022;
b) au depozitat producția proprie de grâu a anului 2022 în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spații de depozitare ale terților, la data de 01.02.2023”.

Citește și: VIDEO- Fermierii din România nu mai muncesc pământurile


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si