Executivul le va cere producătorilor și comercianților să transmită Guvernului ce stocuri au disponibile.

Comercianții vor transmite informații privind stocurile de mâncare

Ministerul Agriculturii susține că aceasta ordonanță ne va ajuta să evităm problemele de aprovizonare, precum cele care au avut loc în pandemie, mai ales acum în contextul războiului când securitatea alimentară este în pericol.

Citeste si: Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța își întărește securitatea, în noul context geopolitic

Potrivit proiectului, producătorii agricoli, comercianții din industria alimentară și proprietarii depozitelor vor trebui să transmită în fiecare lună informații exacte și complete privind stocurile de mâncare, materii prime și produse finite.

Citeste si: Scandal în coaliție privind impozitul progresiv. Liderii PSD și PNL nu se pun de acord asupra introducerii cotei unice

Argumentul autorilor proiectului este acela că întreaga Europă așteaptă o penurie alimentară, astfel că trebuie cunoscute stocurile, pentru a putea acționa rapid și a suplimenta numărul produselor, acolo unde este posibil.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"O monitorizare centralizată a cantităţilor de produse agricole şi alimentare disponibile este esenţială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securităţii alimentare şi ne va permite să acţionăm eficient cu politici publice ţintite, dacă situaţia o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Produsele vizate

Evidența stocurilor va fi raportată pentru categorii de alimente de bază precum legume-fructe, cereale, oleaginoase, carne și produse din carne, produse lactate, produse de panificație, conserve, grăsimi și uleiuri, apă, sare și condimente, zahăr.

Ministerul Agriculturii ar urma să culeagă informațiile privind starea stocurilor producătorilor din domeniul agricol, depozitărilor, comercianțilior din industria alimentară, cu unele excepții, altfel riscă amenzi care ajung chiar la un milion de lei.

Citeste si: Elena Udrea, verdict amânat la Curtea Supremă. Mesajul fostului ministru din închisoare

Toate pe fondul experienței României din timpul pandemiei generată de COVID-19, dar și având în vedere contextul generat de conflictul armat din Ucraina, influența geopolitică a acestuia asupra României, inclusiv posibilitatea declanșării unui deficit alimentar la nivel european, conform inițiatorilor unui proiect de Ordonanță de urgență.

Citeste si: Calendar ortodox 24 mai 2022: Ce sărbătoare e marţi?

Ministerul Agriculturii susține că aceasta ordonanță ne va ajuta să evităm problemele de aprovizonare, precum cele care au avut loc în pandemie, mai ales acum în contextul războiului când securitatea alimentară este în pericol.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si