Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat miercuri, după şedinţa de Guvern, că Executivul a aprobat hotărârea privind cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior de stat în anul şcolar și universitar 2022- 2023.

Citeste si: Când se încheie anul şcolar 2022? Începând cu această dată, elevii intră în vacanţa de vară

Astfel, în creșe și grădinițe au fost alocate 665.000

de locuri, în învățământul primar 935.000 locuri, iar în învățământul gimnazial au fost aprobate 813.000 de locuri. 

„În învățământul liceal, clasa a noua, avem 130.600 de locuri, la care se adaugă 11.000 de locuri pentru învățământul seral și cu frecvență redusă, clasa a noua. Avem, de asemenea, alocate 16.000 de locuri pentru clasa a 11-a seral și cu frecvență redusă”, a spus ministrul.

Toate cifrele de școlarizare din anul școlar 2022-2023

Pentru educaţia timpurie (creşe şi grădiniţe) este alocat un număr de 665.000 de locuri, a precizat ministrul Educaţiei.

Pentru învăţământul primar sunt prevăzute 935.000 de locuri, fiind vorba despre un număr mediu de 187.000 de locuri pe an (pentru cei cinci ani de învăţământ primar, care includ clasa pregătitoare şi clasele I- IV).

Pentru învăţământul gimnazial sunt prevăzute 813.000 locuri.

Citeste si: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: ,,Vom avea 1.140 de elevi ucraineni audienți în școlile din România de săptămâna viitoare''

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

În învăţământul liceal- clasa a IX-a: 130.600 de locuri pentru învăţământul de zi, la care se adaugă 11.000 de locuri pentru învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă.

Totodată, 16.000 de locuri sunt alocate pentru clasa a XI-a, învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă.

Citeste si: VIDEO- Amânarea ratelor a fost scoasă din lista măsurilor luate de Guvern. Ce a spus premierul Nicolae Ciucă

În ce priveşte învăţământul post-liceal, inclusiv învăţământul terţiar non-universitar, sunt prevăzute 28.000 de locuri.

Pentru învăţământul profesional, anul I, sunt finanţate 60.000 de locuri.

În cadrul programului "A doua şansă", învăţământ primar şi gimnazial, inclusiv învăţământul din penitenciare, sunt finanţate 30.000 de locuri.

La nivel universitar, sunt prevăzute 63.729 de locuri la licenţă (62.000 de locuri pentru învăţământ superior civil şi 1.729 de locuri pentru învăţământ militar).

La nivel de master sunt alocate 36.642 de locuri (36.000 de locuri pentru învăţământ civil şi 642 de locuri pentru învăţământ militar), la nivel de doctorat vor fi finanţate 3.220 de locuri, iar pentru rezidenţiat 5.000 de locuri. 

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Guvernul a modificat, miercuri, și metodologia de evaluare în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului, acesta a precizat că prin hotărârea adoptată se urmăreşte eliminarea birocraţiei şi accentului pus "pe elaborarea de documente de multe ori redundante", în detrimentul calităţii actului educaţional.

"Este vorba de o hotărâre de guvern prin care s-au aprobat standardele de evaluare pentru acordarea autorizării şi pentru acreditare. De asemenea, o altă hotărâre de guvern- metodologia prin care se pun în operă aceste standarde. În esenţă este vorba de eliminarea birocraţiei, este vorba de o evaluare a şcolilor care să se centreze pe actul educaţional. Este vorba de o eliminare a pasiunii de a se concentra pe elaborarea de documente de multe ori redundante, în detrimentul calităţii actului educaţional. Este un pas foarte important. Aceste standarde sunt reformulate în sensul în care evaluarea trebuie să fie colegială, trebuie să se concentreze pe actul didactic", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, în cadrul evaluării, de aspectele sanitare sau cele privind siguranţa la incendiu se vor ocupa instituţiile de specialitate.

"De partea sanitară sau de siguranţă la incendiu sau la seism se vor ocupa instituţiile de specialitate. În speţă, direcţiile de sănătate publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Structura Ministerului Educaţiei se va concentra pe calitatea educaţiei. Este doar un prim pas pentru eliminarea totală a redundanţelor birocratice în procesul de evaluare, avizare, autorizare şi acreditare a şcolilor româneşti", a subliniat Sorin Cimpeanu.

Guvernul a aprobat miercuri modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 994/2020 privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie şi a standardelor de acreditare şi de evaluare externă periodică în învăţământul preuniversitar.

Conform unui comunicat transmis de Executiv, au fost modificaţi şi completaţi indicatorii aferenţi domeniilor: Capacitate instituţională, Eficacitate educaţională şi Managementul calităţii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si