Close sidebar
Close sidebar

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica normele metodologice ale Legii Asigurarilor de Somaj. Ce s-ar putea schimba

Normele metodologice de aplicare a Legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca au fost lansate in dezbatere publica, anunta, marti, Ministerul Muncii, care precizeaza ca au fost modificate si completate masurile de stimulare a ocuparii, astfel incat acestea sa devina mai atractive pentru beneficiari si sa determine un impact pozitiv asupra pietei muncii.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Documentul supus dezbaterii publice stabileste, intre altele, actele pe care trebuie sa le depuna persoanele aflate in evidenta agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru acordarea primei de activare in valoare de 500 de lei.

Normele stabilesc, totodata, si modalitatea de acordare a primei de activare in cazul incadrarii intr-o localitate din alt judet fata de cel in care beneficiarul s-a aflat in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca.

Prin acelasi document este stabilita obligatia beneficiarilor primei de activare de a prezenta la agentiile pentru ocuparea fortei de munca dovada emisa de angajator ca sunt incadrati.

Normele lansate in dezbatere contin si actele pe care trebuie sa le depuna la agentiile pentru ocuparea fortei de munca persoanele care solicita acordarea primelor de mobilitate prevazute de lege, precum si detalierea conditiilor de acordare.

De asemenea, sunt definite situatiile in care persoanele solicitante nu beneficiaza de primele de mobilitate prevazute in lege.

Documentul cuprinde, totodata, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care au lucrat in spatiul Uniunii Europene pentru a beneficia de prima de instalare.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Normele actualizeaza si categoriile de persoane care pot beneficia de serviciile de informare si consiliere profesionala. Sunt stabilite, de asemenea, documentele care trebuie depuse de angajatorii care incadreaza in munca someri de lunga durata si tineri, in vederea incheierii conventiilor pentru acordarea subventiilor prevazute in lege.

Prin acelasi document se stabileste completarea serviciilor de informare si consiliere profesionala cu doua tipuri de servicii noi: profilarea si incadrarea in nivelul de ocupabilitate (usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil), respectiv indrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca.

Normele, puse in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, aduc clarificari si in ceea ce priveste categoriile de absolventi care nu au dreptul sa beneficieze de drepturile prevazute de lege, respectiv cei care solicita acordarea acestora dupa expirarea termenelor legale.

La propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), Guvernul a aprobat, in septembrie, Ordonanta de Urgenta nr. 60/2016 pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Documentul prevede masuri pentru sprijinirea ocuparii persoanelor apartinand unor categorii defavorizate ale populatiei, stimularea somerilor in vederea ocuparii unui loc de munca, stimularea angajatorilor pentru incadrarea persoanelor in cautarea unui loc de munca, imbunatatirea structurii ocuparii pe ramuri economice si zone geografice, cresterea mobilitatii fortei de munca in conditiile schimbarilor structurale care se produc in economia nationala, precizeaza MMFPSPV.

Propunerile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.ro pana pe 23 noiembrie.

Sursa: news.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI