Ministerul Sanatatii ii obliga pe medici sa anunte vaccinarile, altfel risca amenzi usturatoare
Într-o ţară în care vaccinurile ajung cu întârziere în cabinetele medicilor, iar unii părinţi se tem să mai administreze celor mici serurile care ar putea să-i protejeze în faţa bolilor, apare încă o obligativitate. Medicii din spitalele de stat şi private trebuie să înregistreze online administrarea oricărui vaccin. În caz contrar, vor fi amendaţi. ##VIDEO29456##
Intr-o tara in care rata de vaccinare este intr-o continua scadere, iar aprovizionarea cu seruri se face cu mare dificultate, Ministerul Sanatatii ii obliga acum pe medicii din sistemul public si pe cei din privat sa raporteze fiecare vaccin administrat.
Toti furnizorii de servicii de vaccinari sunt obligati sa introduca toate vaccinarile in acest Registru Electonic, altfel amenda de la 5000 la 10 mii la atreia constatare.
„Nu cred ca trebuie sa discutam despre sanctionare, atunci cand nu avem vaccin”, spune medicul de familia Valeria Herdea.
Parintii au alte temeri, insa. "Orice data care esteon line poate fi accesata nu neaparat din surse oficiale. Exista atacuri cibernetice, iar protectia datelor este o chestiune foarte importanta".
Ministerul da asigurari, insa, in ceea ce priveste confidentialitea datelor postate on-line!
„Nimeni nu are acces la acele dat, in afara de medicul de familie”, sustine Valentin Popescu, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Dincolo de inglobarea acestor date intr-un registru unic on-line, se mai discuta ceva: Sa fie sau nu obligatorie vaccinarea?
„Mi-am dorit sa-mi protejez copilul, m-am dus la pediatru si l-am vaccinat, doar ca dupa vaccinul de 2 luni, acest copil a intrat in coma. Acel medic nu a completat niciun fel de fisa cu reactia adversa a copilului”, spune o mama.
Parintii ai caror copii au avut de suferit in urma vaccinarii incearca sa obtina sprijin juridic pentru ca alti micuti sa nu mai sufere astfel de traume. Se cere clar ca: "Orice copil sa fie verificat inaintea dministrarii vaccinului cel putin din punct de vedere alergologic, imunologic si genetic. Copilul este verificat daca nu cumva are rosu in gat".
Medicii sustin, insa, ca un astfel de sistem exista deja. Exista un sistem national de raportare al efectelor adverse si sa stiti ca aceasta activitate este privita ca o activitate stiintifica.
Atat de stiintifica, sustin unii parinti, incat nu toti medicii raporteaza efectele secundare si nici nu le cauta in acea baza de date.
Ce este de facut, insa, atunci cand parintele refuza vaccinarea copilului care nu are risc de efecte secundare?
„Avem nevoie de masuri coercitive in momentul in care un parinte refuza sa participe la sanatatea publica. Si societatea are dreptul sa-i refuze niste drepturi”, a declarat Ana Maita, Organizatia Mame pentru Mame.
Pana la o forma finala a acestei legi, parintii care vor sa-si imunizeze pruncii trebuie sa mai astepte cateva zile.
„In acest moment asteptam vaccinul hexavalent, incercam sa informam populatia corect”, mai spune medicul de familie.