Ministerul Sănătății a anunțat că a fost adoptat actul normativ care prevede măsuri pentru asigurarea tratamentului persoanelor ce suferă de tulburări din spectrul autist. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru asigurarea accesului pacienților la serviciile conexe actului medical.
Citește și: Câți medici de urgență are România. Medic-șef UPU: „Dacă ne comparăm cu un standard de care am avea nevoie, suntem în suferință”
Ministerul Sănătății, despre noul act normativ
„La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 9 noiembrie 2022, proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii”,
a anunțat Ministerul Sănătății.
Citește și: Planul Național de Combatere a Cancerului a fost aprobat de Parlament și devine lege. Andrei Baciu: „ În 2020 au fost raportate 98.886 de noi cazuri de cancer şi peste 54.000 de decese”
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat şi nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii şi stabilirea răspunderii de maplraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe”, a explicat Ministerul Sănătății, în comunicatul de presă.
În plus, se extinde perioada pentru care studenții beneficiază de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Documentul permite Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România să autorizeze temporar distribuţia unui medicament necesar tratamentului pacienţilor cu autism.
Citește și: Un copil a rămas paralizat după ce a fost diagnosticat greșit de 15 ori