Close sidebar
Close sidebar

Ministerul Sănătății schimbare radicală: Nu vor mai distribui pastilele cu iod

Pastilele de iodură de potasiu vor fi împărţite populaţiei doar în caz de accident nuclear, a precizat un secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

Alexandra Costea,

Ministerul Sănătății schimbare radicală: Nu vor mai distribui pastilele cu iod

[Sursa foto: istock.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Tiberius Brădăţan a povestit că Direcţiile de sănătate publică vor putea împărţi pastilele doar în caz de urgenţă, în primele ore după un astfel de accident nuclear, conform  europafm.ro.

Citeste si: Accident grav în Neamț, soldat cu un mort

În primă instanță, ministrul Sănătăţii a menționat că medicii de familie vor fi cei care vo fi nevoiți să distribuie pastilele de iod, însă, cadrele medicale au replicat că această acţiune le-ar bloca activitatea.

Pastilele cu iod nu vor mai ajunge în casele românilor

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de

situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. 

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat Tiberius Marius Brădățan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| La un pas de tragedie la campionatul de îndemânare din Ploieşti! Momentul în care mai mulţi pietoni evită să fie loviţi de o mașină sport

Până în cazul unui astfel de eveniment colosal, pastilele cu iod vor rămâne la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Care este rolul pastilelor de iodură de potasiu, în cazul unei explozii nucleare

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu), informează  Nuclearelectrica  și Autoritatea pentru Siguranță Nucleară (ANS), citată de  Agerpres.

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Citeste si: Sute de persoane protestează în fața Penitenciarului Rahova. Oamenii îl susțin pe Piedone

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI