Miniştrii Guvernului Orban II, aceiaşi ca în actualul Cabinet, audiaţi de comisiile de specialitate
Miniştrii Guvernului Orban II sunt audiaţi de comisiile de specialitate, în zilele de luni, marţi şi miercuri.
Costel Alexe, la audieri: Deneş a făcut doar rău silviculturii din România. În ultimul an al mandatului său au crescut cu 24% tăierile ilegale în Bistriţa-Năsăud
"Un SUMAL îngheţat, cifre în creştere ale tăierilor ilegale de păduri, 2019 mai mari ca 2018, studii bine ascunse cu păduri virgine amânate de la protecţie, lipsa pădurilor exploatate şi neîmpădurite în termenul legal de doi ani de zile, o regie a pădurilor, ştiţi că au fost nemumărate discuţii în cadrul comisiilor privind Romsilva, solicitări ale comisiilor în care li s-au răspuns în doi peri, o serie de politici duşmănoare faţă de ce avem mai de preţ, pădurile României”, a mai spus Alexe.
Citeste si: Orban: Alegerile locale vor fi, cel mai probabil, pe 14 iunie
Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu a făcut nicio modificare în structura Cabinetului, aşa că actualii miniştri interimari sunt propuşi pentru aceleaşi portofolii. Florin Cîţu, propus la Finanţe, este primul care apare în faţa parlamentarilor, audierea sa fiind programată luni, de la ora 12.00. Lucian Bode este ultimul programat, miercuri, de la ora 15.00. Luni vor mai apărea în faţa comisiilor Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Nicolae Ciucă, propus la Apărare, şi Marcel Vela, propus la Afaceri Interne.
Şedinţele comune ale comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de membru al Guvernului încep luni, de la ora 12.00.
Primul programat este ministrul interimar al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, propus pentru acelaşi portofoliu. Cîţu este şi ministrul din Cabinetul Orban care a atras cele mai mari critici din partea parlamentarilor PSD.
"1. Răspundeţi cu da sau nu- Promiteţi în faţa românilor că veţi mări punctul de pensie cu 40%(de la 1265 de lei la 1775 de lei) începând cu data de 1 septembrie 2020, veţi dubla alocaţiile de stat pentru copii şi veţi creşte salariile dascălilor din septembrie?
2. Nu vi se pare prea mare tupeul ca după ce aţi aruncat economia în prăpastie în doar 3 luni să veniţi şi să vă văitaţi de greaua moştenire?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
3. Veţi publica lista cu firmele care au primit rambursări de TVA şi veţi specifica pentru câte din aceste firme s-au verificat dosarele de rambursare TVA conform tuturor procedurilor legale?
4. Veţi oferi jurnaliştilor şi opiniei publice lista cu primăriile care au primit bani de la guvern prin PNDL şi alte programe de dezvoltare locală în ultimele 3 luni?
5. Dacă Guvernul din care faceţi parte spune că a prins în bugetul anului 2020 (cu un deficit de 3,6% din PIB) creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 şi mărirea salariilor profesorilor de la aceeasi dată, cum se face că deficitul estimat de Comisia Europeană pentru 2020 este de 4,9% din PIB iar Consiliul Fiscal estimează 4,8% din PIB pentru acelaşi an?", sunt întrebările lui Budăi.
De la ora 13.00, este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, de la ora 14.00, este programată audierea lui Nicolae Ciucă, propus la Apărare, iar de la ora 15.00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Interne.
Audierile vor continua marţi, de la ora 9.00, dar şi miercuri, de la aceeaşi oră. Ultimul programat, miercuri, la ora 15.00, este Lucian Bode, propus la Transporturi.
Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie, dar majoritatea partidelor au anunţat deja că nu vor vota noul Cabinet.
PSD a atacat la CCR desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier şi a anunţat că ia în calcul să nu participe la vot, până când nu se stabileşte dacă nominalizarea este sau nu constituţională. CCR nu a stabilit încă data dezbaterii sesizării, iar părţile au avut timp, până în 14 februarie, să transmită judecătorilor consituţionali punctele de vedere.
Citeste si: Victor Ponta: Nu votăm un guvern incapabil să rezolve problemele ţării
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
PNL îşi doreşte alegeri anticipate, iar respingerea Guvernului Orban II este o condiţie esenţială pentru a se atinge acest obiectiv. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că PNL nu va vota împotriva Guvernul Orban II, ci nu va participa la vot.
Citeste si: Planul ascuns al Rusiei pentru Europa. Un lider important a făcut totul public
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că o decizie privind votul pentru învestitura Guvernului Orban II va fi luată în cadrul partidului, însă "nu are sens să votăm noi un guvern care nu îşi doreşte să primească votul”.
Citeste si: Cine este Ștefan Jicol, noul consilier al lui Ludovic Orban! Biografia surprinzătoare a PNL-istului
Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vor vota ”un guvern incapabil să rezolve problemele ţării”.