Close sidebar
Close sidebar

Audieri fără surprize în Parlament. Toți miniștrii din Guvernul Ciucă au primit aviz favorabil

Miniștrii propuși pentru formarea Cabinetului Ciucă au fost audiați în cursul zilei de miercuri, 24 noiembrie, începând cu ora 10:00. Fiecare dintre cei propuși pentru viitorul Executiv a avut alocate câte 45 de minute, toți trecând fără probleme testul susținerii de către partenerii de alianță. Votul pentru investirea Guvernului ar urma să aibă loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaților și al Senatului.

Madalina Grigore,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE Gabriela Firea, aviz fără probleme pentru Ministerul Familiei

Ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Deputaţii din comisiile reunite au aprobat mandatul vicepreședintelui PSD cu 38 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 4 abţineri.

UPDATE. Vasile Dâncu, doar 6 voturi împotrivă pentru Ministerul Apărării

Vasile Dîncu a primit, miercuri, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate. Au fost întrunite 34 de voturi "pentru" avizul favorabil şi şase "împotrivă". Avizul este consultativ.

Citeste si: Tot mai puțini români se vaccinează anti-COVID

Aviz favorabil pentru Marius Budăi din partea comisiilor pentru muncă, familie şi protecţie socială 

Ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii şi Solidarităţi Sociale, Marius Budăi, care a mai ocupat în trecut această funcţie, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite. El a vorbit în cadrul audierilor din Parlament despre majorări de pensii, de alocaţii şi de salarii, acordarea de sprijin „celor mai săraci dintre pensionari” şi persoanelor cu dizabilităţi, dar şi despre sprijin financiar pentru firme. 

UPDATE. Lucian Bode, avizat pozitiv pentru Ministerul de Interne. Spătaru primește OK-ul la Economie

Florin Marin Spătaru, propus la Economie, a primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate. El a avut 30 de voturi ”pentru” şi 19 ”împotrivă”. 

Liberalul Lucian Bode a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Bode a afirmat în cadrul audierii că în mandatul său au fost încadraţi în Ministerul Afacerilor Interne aproape 5.000

de specialişti.

Citeste si: Protest în fața Parlamentului. Protestatarii au adus un ciolan și purtau măști cu politicienilor: „Parlamentari, nu giraţi lupta pe ciolan: nu votaţi premier PNL-PSD-UDMR!”

UPDATE. Aviz favorabil pentru noul ministru al Energiei, Virgil Popescu

Fostul ministru al Economiei, Virgil Popescu, propus ca ministru al Energiei în Guvernul Ciucă, a fost avizat favorabil în comisiile parlamentare. S-au înregistrat 39 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi o abţinere.  Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.  

Citeste si: Rectificarea bugetară va fi adoptată vineri. Ce se întâmplă cu banii de pensii

UPDATE. Audierile se reiau după ora 16.30

A fost luată o pauză din programul audierilor până la ora 16.30. Au mai rămas următorii miniștri de audiat:

Ora 16:30 – 17:10 – Florin Marin Spătaru – ministrul Economiei
Ora 16:30 – 17:10 – Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale
Ora 16:30 – 17:10 – Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne
Ora 17:10 – 17:45 – Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale
Ora 17:10 – 17:45 – Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse
Ora 17:10 – 17:45 – Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului

UPDATE: Rezultate favorabile pentru miniștrii propuși la Externe și Mediu

Miniştrii propuşi la Externe şi la Mediu au fost avizaţi. Bogdan Aurescu, propus la Ministerul Afacerilor Externe a avut 31 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”, iar Barna Tanczos a avut 24 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”

Citeste si: Ce atribuții va avea Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea. Ce rol are acest minister în alte țări europene

UPDATE: Sorin Grindeanu, avizat la Ministerul Transporturilor și Florin Roman la Cercetare și digitalizare

Sorin Grindeanu, care va deţine şi funcţia de vicepremier în Guvernul Ciucă, a primit aviz favorabil pentru Ministerul Transporturilor cu 24 voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”.

„Da, sunt cel care conduceam Guvernul atunci când s-a dat acea Ordonanţă, tot eu conduceam guvernul şi peste câteva zile, când s-a dat Ordonanţa 14, pe care mi-am asumat-o aproape la nivel personal, ştiind în ce intru, din punct de vedere politic, odată cu adoptarea acelei Ordonanţe 14”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul propus a mai adăugat că sectorul Transporturilor este esenţial pentru a crea noi locuri de muncă în economie. ”România are nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructura de transport, pe următorii zece ani”, a spus Grindeanu.

Ministrul desemnat Ministerul Cercetării, inovării şi digitalizării, Florin Roman a vorbit în fața comisiilor despre intenția de a închide, la începutul anului viitor, proiectul RoNet, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, pe bani publici, a 700 de localităţi izolate unde operatorii privaţi nu investesc din cauza numărului mic de abonaţi.

„Am acceptat după ce am analizat dacă pot să aduc plus valoare acestui domeniu extrem de generos”, a declarat Florin Roman.

UPDATE: Avize favorabile pentru Cătălin Predoiu (Justiție), Sorin Cîmpeanu (Educație), Cseke Attila (Dezvoltare)

Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate din Parlament, cu 80 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”. El spus în audiere, la solicitarea USR, că desfiinţarea Secţiei Speciale din Justiţie va fi abordată în dialog cu sistemul judiciar, pentru că reprezintă o vulnerabilitate.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„Magistratura trebuie să îşi găsească un consens. soluţia nu poată să vină decât din discuţii cu magistraţii, astfel încât toată lumea să primească toate garanţiile pe care le caută”, a mai spus Predoiu, afirmând că ”nu s-a trecut la legiferare şi este un efort de făcut, iar Parlamentul va avea un rol esenţial”.

Ministrul desemnat al Educației, Sorin Cîmpeanu și actualul deținător al portofoliului a primit aviz favorabil din partea comisiei și a făcut un scurt bilanț al activității de ministru al Educației.

„Nu ştiu câte realizări au fost în această perioadă, dar efortul principal a fost pentru menţinerea şcolilor deschise.(...) Prezenţa fizică a fost obiectivul major al acestui mandat”, a spus Sorin Cîmpeanu în fața comisiilor.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că va cere premierului constituirea unui grup de lucru care să începe la un pachet legislativ pe educaţie, dar şi că va pleda pentru alocarea cel puţin a patru procente din PIB domeniului educaţiei încă din anul 2022. 

Cseke Attila, ministrul propus la Ministerul Dezvoltării, a primit aviz favorabil miercuri în comisiile de specialitate din Parlament cu 34 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi 3 nu au votat. 

UPDATE: Lucian Romașcanu (Cultură), Adrian Chnesnoiu (Agricultură) și Adrian Câciu (Finanțe) au primit avize favorabile la audieri

Ministrul propus la Cultură Lucian Romașcanu a prezentat în fața comisiilor de specialitate din Parlament prioritățile: „  Indiferent de guvern, cea mai importantă este finanţarea”. Obiectivul este 0,1% din PIB, de care Ministerul Culturii s-a apropiat doar în Anul Centenarului, când finanţarea a fost suplimentată pentru evenimente, după cum a explicat el.

„Deşi anul care urmează are nişte cifre destul de limitate, mi-aş dori să îmi conving colegii din Guvern să ajungem măcar la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani sperăm, visăm, la un 1%”.

Romaşcanu a remarcat faptul că industria creativă din România aduce „vreo 3,5% din PIB”.

Acesta a primit aviz favorabil cu 15 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și o abținere.

Ministrul propus la Agricultură, Adrian Chesnoiu (PSD), le-a spus miercuri comisiilr de specialitate din Parlament că nu dorește să prezinte speech-uri lacrimogene și a preferat să arate că Agricultura din România este într-un moment de răscruce.

A primit aviz favorabil din partea comisiilor din Parlament cu 24 de voturi „pentru” și 6 „împotrivă”.

Ministrul propus a afirmat că România „un mare producător de cereale, cu un potenţial fantastic pe care în ultimii 30 de ani nu am ştiut să-l exploatăm”.

Ministrul propus al Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, la audierea în Parlament că „situaţia macroeconomică, deşi pare bună, se confruntă cu o presiune extrem de puternică”, afirmând că rectificarea bugetară este prioritară.

„Toată lumea aşteaptă de la noi două elemente de urgenţă zero –rectificarea bugetară care trebuie să vină rapid şi elaborarea actelor pentru încasarea avansului din PNRR. Aceste lucruri sunt primele pe care trebuie să le facem, din prima zi din care voi fi învestit, dacă îmi acordaţi această încredere”, a spus ministrul propus la Finanțe, Adrian Câciu.

Candidatul a primit aviz favorabil din partea comisiilor din Parlament cu 34 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi o abţinere.  

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Primii care vor intra la audieri sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Carol Novak. Ultimii care vor fi audiați sunt cei propuși la Apărare, Familie și la Antreprenoriat și Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea și Constantin Daniel Cadariu.

Programul audierilor din Guvernul Ciucă poate fi consultat aici.

Citeste si: Sorin Grindeanu este vicepremier în guvernul condus de Ciucă

Ce a spus premierul desemnat

„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de reziliență, stabilitate, transparență, echitate și eficiență. El are în centru cetățeanul român”, a declarat Nicolae Ciucă, mărți, în Parlament.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a afirmat: „mai mult ca sigur că joi va fi și depunerea jurământului”.  

Cabinetul Ciucă va avea 20 de ministere.

Citeste si: PSD si a ales candidatii pentru portofoliile de ministri. Gabriela Firea preia ministerul Familiei, Dîncu ia Apărarea

Audierile din Senat și Camera Deputaților

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în ședință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere ale acestor obiecte de activitate corespund sferei de concurență a viitorului ministru. 

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcția de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaților și senatorilor. 

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta sau nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă acordul prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcția de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru zona încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz. 

Citeste si: Florin Cîțu este noul președinte al Senatului

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI