UPDATE: Dacian Cioloș condamnă pe rețelele sociale neasumarea conflictului armat de la frontiera României. Acesta menționează că va convoca o ședință CSAT.
"Politicienii care își asumă conducerea statului se pot face de rușine, dacă vor, prin superficialitate sau indolență. Dar nu au dreptul să compromită credibilitatea României ca stat membru NATO la frontiera căruia are loc un conflict armat. Gafele în serie din povestea dronei rusești căzute pe teritoriul nostru, teritoriu NATO, nu pot fi trecute cu vederea.
Această situație presupune convocarea unei ședințe CSAT care să aducă clarificări nu doar legate de eveniment, ci și de măsurile ce se impun într-o situație de o asemenea gravitate", a scris pe Facebook, Dacian Cioloș.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, în cursul zilei de miercuri, în timpul vizitei sale la Plauru, în județul Tulcea, prezența pe teritoriul României a unor bucăți „care pot fi dintr-o dronă” rusească.
Declarațiile vin după ce președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu există nicio piesă și nicio dronă, dar nici o altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.
Citește și: Un nou atac rusesc lângă granița României. Porturile de pe Dunăre, lovite puternic de ruși
Ministrul Apărării a confirmat că au fost găsite bucăți „care pot fi dintr-o dronă” rusească
Ministrul Apărării a confirmat prezența unor bucăți de drone rusești pe teritoriul României.
„S-a văzut, într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal, au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, vom avea mai multe patrule.
În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcţionale şi în fază de precauţie şi de atenţie crescută”, a declarat, miercuri, ministrul Apărării pentru Antena 3.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ministrul a fost întrebat dacă în zona respectivă au fost găsite bucăți de aparat.
„În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a răspuns el.
După descoperire, ministrul Angel Tîlvar va merge la Chilia și la Galați.
Citește și: Marcel Ciolacu infirmă faptul că dronele rusești au căzut pe teritoriul României. „În acest moment, nu se confirmă această informaţie. Eu am informaţiile de la ministrul Apărării''
„O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoţit şi de prefectul judeţului, am vorbit şi cu primarul de aici şi apoi am să merg la Galaţi, pentru că şi Galaţiul, care chiar dacă este la o distanţă destul de mare de Reni, cred că este un oraş cu autorităţile căruia trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de
faptul că ne dorim ca în România viaţa să se desfăşoare normal”, a mai specificat ministrul Apărării.
Ministrul Apărării nu se gândește la evacuarea oamenilor din zonă.
„Nu s-a pus problema, pentru că nu sunt elemente care să genereze pericol ca astfel de bucăţi să reprezite o ameninţare”, a mai adăugat Angel Tîlvăr.
Reacția lui Zelenski, după ce s-ar fi găsit bucăți dintr-o dronă rusească în România
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, miercuri, după ce autoritățile române au anunțat că într-adevăr au fost găsite fragmente dintr-o dronă rusească în județul Tulcea.
„Dragi prieteni, în legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut și victime... Acestea sunt consecințe ale atacurilor asupra porturilor Chilia, Reni și Ismail. Ce să vă spun? Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat. El asta plănuia. În trecut ne-am aflat într-o perioade de captivitate din cauza unei lipse de solidaritate. 24 februarie a schimbat totul și am reușit cu toții să dăm dovadă de acte de solidaritate.
Ucraina este recunoscătoare țărilor dumneavoastră pentru spirijinul acordat. Simțim o mare recunoștință și când spun „noi” nu mă refer doar la ucraineni, ci și la popoarele dumneavoastră. Facem front comun pentru libertatea noastră comună, pentru vitorul nostru european comun”, a declarat Zelenski, la summitul I3M.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Preşedintele Ucrainei a menționat că „trebuie să ne gândim nu la ce se poate limita ci la ce se poate lărgi, pentru a exista o mai bună şi mai mare pregătire pentru viitor” şi a arătat că „această formă de cooperare se numeşte Iniţiativa celor 3 Mări, dar nu este vorba de trei pereţi, ci de o formă de unitate, de eliminare a diviziunilor”.
„Când porturile ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare noapte, trebuie să ne ocupăm şi să fim atenţi în permanenţă la logistica noastră. Este vorba până la urmă de o agresiune brutală împotriva tuturor, şi a europenilor. Consecinţele sunt resimţite peste tot. Ucraina este împotriva unor restricţii suplimentare asupra exporturilor noastre de cereale, însă noi avem nevoie de aceste produse să le exportăm pentru că ne trebuie fondurile şi până la urmă, beneficiul va fi pentru întreaga economie europeană, pentru segmentul european al economiei europene. E vorba până la urmă totuşi de supravieţuire în faţa terorii ruse”, a spus Volodimir Zelenski.
Reacția NATO
Aliații NATO și-au exprimat solidaritatea cu România.
„Autorităţile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile române investighează incidentul. România a informat aliaţii NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt al NATO, Dylan White.
„Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre”, a spus Dylan White.
„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România", transmite NATO în finalul declaraţiei.
Klaus Iohannis: „Dacă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cursul zilei de miercuri, că în cazul în care se confirmă că elementele găsite aparțin unei drone rusești, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO.
„Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informaţiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în deschiderea Summitului Iniţiativei celor trei Mări.
În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO. Aşa cum am mai menţionat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească. Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apăraţi, iar România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a spus şeful statului.