Agenda CSAT de astăzi prevede o analiză a impactului unui posibil conflict asupra României. Ministrul Apărării a mărturisit că nu se pune problema trimiterii de soldaţi sau de echipamente în Ucraina. În ceea ce privește o reactivare a rezerviştilor, ministrul a precizat că există o procedură care se face în fiecare an, prin rotaţie, o formă de verificare a acestora.
„Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina”, a declarat Vasile Dîncu, adăugând că nici NATO nu poate face acest lucru, dizlocarea acestor trupe poate fi făcută doar dacă este ameninţată o ţară
membră a NATO, iar în cazul Ucrainei nu e vorba de acest lucru.
Citeste si: Rusia continuă mobilizarea fără precedent de la graniţele Ucrainei, iar Europa şi SUA pregătesc sancţiuni fără precedent în cazul unei invazii
Ce a spus Vasile Dîncu cu privire la anunțul Franței despre prezența militarilor
„Există doar dorinţa aliaţilor de a fructifica acest plan de a aduce mai multe echipamente, în cazul unui conflict.
Nu avem nici termene, dar există proceduri NATO, pentru toate aceste lucruri. În momentul în care va fi cazul, vom putea vorbi şi de proceduri, era vorba mai degrabă de declaraţii şi de proiecte viitoare”, a declarat Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu a explicat că reactivarea rezerviștilor se face în fiecare an, printr-un sistem de rotație și este vorba de o simplă verificare.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„Activarea rezerviştilor se face în fiecare an, prin rotaţie, este o formă de verificare pe care o facem şi în fiecare an sunt câteva mii de rezervişti care primesc ordin, şi e forma de a face un fel de inventar(..)
În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre reactivarea rezerviştilor, nu suntem în aceatsă situaţie”, a spus ministrul.
În ceea ce privește retragerea angajaţilor din ambasadele din Ucraina, Vasile Dîncu a mărturisit că este vorba despre o chestiune diplomatică pe care nu o poate interpreta: „De regulă, când se face o retragere de misiuni diplomatice, se întâmplă concertat de ţările care se află acolo”, a încheiat ministrul.
Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru Biden și Macron după anunțul suplimentării trupelor NATO în România