Lucian Bode l-a primit astăzi pe ministrul de Interne austriac Gerhard Karner pentru a discuta despre aspectele aderării României în Schengen, dar și pentru a restabiliza relațiile dintre cele două țări: „Această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, relaţii care s-au răcit la sfârşitul anului trecut”.

Lucian Bode și Gerhard Karner, discuții despre Schengen și consolidarea relațiilor dintre România și Austria

La întâlnire, după ce ministrul austriac a fost întrebat dacă susține aderarea României la Schengen, Karner a explicat că nu se poate pronunța momentan: „De ce nu am votat pe 8 decembrie 2022 pentru primirea României în Schengen? Pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi la frontierele externe ale Românie, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci dacă se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania şi aş mai putea să dau câteva exemple. Asta e dovada că sistemul nu funcţionează şi interesul nostru este ca acest sistem bilateral să înceapă să funcţioneze, cu frontiere externe funcţionale. De aceea suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru a reuşi aceste obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru.

Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Vă spun însă foarte deschis din partea mea că nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă. În primul rând vreau să obţinem rezultate împreună pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”.

Citește și: EXCLUSIV: România, spijin pentru Ucraina în ultimul an de război/ Wajiha Haris: ”Datorită ajutorului românilor, am putut realiza totul”

Bode a precizat că: „Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut”.

Citește și: VIDEO- UPDATE- Cancelarul Olaf Scholz- ședință alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă. Noi detalii despre aderarea la Schengen: „România a îndeplinit toate condiţiile”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

De asemenea, ministrul de Interne al României a mai explicat și temele de interes discutate la întâlnire:  „Agenda de astăzi, pe lângă temele de interes pentru ministerele noastre, de cooperare bilaterală, cuprinde evident subiectul deblocării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen”.

Citește și: Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: „Unii români îşi pierd puţin răbdarea”

Lucian Bode vrea să îmbunătățească relațiile cu Austria

Bode a mai menționat că, în continuare, se vor discuta aspecte despre aderarea României în Spațiul Schengen: „La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura spre să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României, aderarea la spaţiul Schengen. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri astăzi, între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliţiei de Frontieră Română, la centrul operaţional de comandă iar la finalul acestor activităţi vom prezenta concluziile”.

Citește și: O nouă palmă pentru România. Cancelarul austriac Karl Nehammer și premierul Olandei, pact anti-Schengen

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care s-a opus aderării României la Schengen a fost prezent astăzi, la București, pentru discuții variate cu omologul său Lucian Bode, însă, principalele preocupări ale oficialului austriac sunt legate de traficul de persoane și abuzurile în materie de politică de azil.

Citește și: Scholz, despre modificările la Codul Penal: „Am luat la cunoștință progresele României”/ S-a discutat și despre ajutorul pentru Republica Moldova și Ucraina

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

Din această cauză, vizita se poate considera mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunţuri legate de subiectul Schengen.

Citește și: Germania sprijină România în Schengen


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si