
Emil Hurezeanu, la Conferința de Securitate de la Munchen
Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, spune că discuțiile actuale de pe scena geopolitică aduc în prim plan o paradigmă veche, "întoarcerea marilor puteri” și că "avem cu toţii motive de îngrijorare", fără a fi cazul să intrăm în panică.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, prezent vineri, 14 februarie, la Conferinţa internaţională de la Munchen, este de părere că, în contextul internaţional actual, avem cu toţii motive de îngrijorare.
Citește și: VIDEO Trump a vorbit cu Putin pe la spatele Europei. Ofertă teritorială pentru România de la Moscova
Într-o intervenţie la o Antena 3, Emil Hurezeanu, a declarat că suntem în situația unei noi Yalta, în sensul că lumea pare că se întoarce la politica din secolul al XIX-lea.
"Avem toți motive serioase de îngrijoare, da. Pentru că este o lume în schimbare precipitată, sunt recursuri la modele istorice mai vechi, se vorbește de întoarcerea marilor puteri așa cum arătau pe scena lui Bismark, știm însă care sunt și atuurile și plasa de siguranță. Convingerea României că apartenența noastră la NATO e legitimă și trebuie consolidată", a precizat Hurezeanu.
Emil Hurezeanu, la Conferința de Securitate de la Munchen
Emil Hurezeanu participă zilele acestea la a 61-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la Munchen.
În ceea ce îl priveşte pe Keith Kellogg, emisarul lui Donald Trump pentru Europa de Est şi însărcinat cu elaborarea unui plan de încheiere a conflictului, ministrul român spune că este un adevărat specialist, cunoaşte România încă din anii 90 şi este unul dintre cei care înţeleg rolul ei strategic în zonă.
De altfel, oficialul american a spus că urmează să poarte discuţii cu România, ţările baltice şi Polonia într-un viitor apropiat.
"Convingerea UE că dincolo de întârzierile ei, de neadecvările ei, are nevoie de schimbare, de plasticitate, de adaptare, convingerea că atunci când statele au rămas singure și suveranitatea a fost echivalată cu izolarea s-a ajuns ușor la pusee naționaliste și la război. UE a fost creată după Al Doilea Război Mondial, după NATO, tocmai pentru înlăturarea riscului unui nou mare războiu.
Suntem departe de situația de dinaintea Primului Război Mondial, suntem departe și de situația din 1938", a precizat Emil Hurezeanu, conform sursei citate.