Close sidebar
Close sidebar

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu: Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut clarificări despre posibila majorare a punctului de amendă în 2023, ca urmare a creșterii salariului minim.

Sorin Negru,

În ciuda majorării salariului minim, punctul de amendă nu va crește nici în 2023 

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a dat asigurări că punctul de amendă va rămâne și anul viitor la fel ca în 2022. 

Citește și: Anunț de la Ministerul Finanțelor despre taxele de anul viitor

În anul 2022 valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

În ciuda majorării salariului minim la valoarea de 2.550 lei, punctul de amendă nu a crescut la 255 lei la începutul anului 2022.

Majorarea salariului minim și creșterea punctului de pensie

Coaliția de guvernare urmează să ia în aceste zile o decizie finală cu privire la majorarea salariului minim.

Cel mai probabil scenariu vorbește despre majorarea salariului minim de la 2.550 lei la 3.000 lei, caz în care legea spune că punctul de amendă ar putea să crească automat șa 300 lei. 

Citește și: VIDEO- Guvernul acordă câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fetilizare vitro

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Potrivit OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I,  nr. 1202 din 18 decembrie 2021, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. 

Ministrul de Finanțe exclude riscul recesiunii economice în România

Adrian Câciu a comentat, în interviul acordat la Digi 24, despre recesiunea tehnică, dar și despre pericolul unei scăderi economice în cursul anului viitor.

"Cel mai important lucru e recesiunea reală care înseamnă de fapt o contracție a economiei. Dacă observați, toate prognozele nu arată o contracție a economiei, arată o încetinire a vitezei de creștere.

Am semnalul de încetinire pe trimestrul trei, sigur va fi și pe trimestrul patru. Pentru asta tot Guvernul trebuie să lucreze la măsuri de restartare a economiei", a declarat Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că nu ne aflăm într-o criză economică, ci "suntem în presiune recesionistă".

Citește și: Evoluția inflației în România în 2022. Până la finalul anului rata inflației ar putea avea o traiectorie ascendentă

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Sunt elemente de presiune care se exprimă prin prețuri mai mari, prin faptul că oferta nu se valorifică, stă pe stoc sau se închid anumite companii. Sunt semnale. Criza e ultima parte a unui întreg ansamblu de exprimări ale jucătorilor economici. Este încetinirea economică, vine recesiunea care spune că ai o comprimare a consumului, după care se întâmplă falimentul"

În opinia lui Adrian Câciu, România nu va avea o creștere economică la nivel de potențial în 2023, dar va avea creștere economică.

"Prognozele ne spun 1,8, eu cred că o să depășim aceste prognoze. Dar nu o să fie nici contracție economică mai jos de 1,8", a precizat Câciu.

Citește și: Ce avantaje aduce creșterea salariului minim la 3000 de lei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI