Mai mult, ministrul Educației consideră binevenită introducerea ultimilor doi ani de grădiniţă în învăţământul obligatoriu. Ministrul Educației consideră că este un lucru benefic ca un elev să fie menținut mai mult timp în sistemul de învățământ.
"Da, susţin (n.r. ideea de 12 clase obligatorii), pentru că menţinerea unui copil sau adolescent mai mult în şcoală înseamnă să îl pregăteşti mai bine pentru viaţă, de aceea, aducerea în învăţământul obligatoriu a ultimilor doi ani de grădiniţă şi a ultimilor doi ani de liceu, găsesc această formulă mult mai potrivită pentru pregătirea celui şcolit pentru societate",
Astfel învățământul obligatoriu ar putea să înceapă de la cinci ani și să se termine la clasa a XII a, conform unui proiect care modifică Legea Educației. "Clasa a VIII a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se mai justifică evaluări intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii.
Ecaterina Andronescu a precizat că pe 30 martie va fi înaintată Parlamentului noua lege a educaţiei.
"Ne-am angajat că vom duce la 30 martie legea în Parlament. Ca urmare, până atunci, trebuie să avem aceste elemente de referinţă pe care să le punem şi pe care să creionăm legea. Mi-aş dori să nu fie o lege stufoasă, să fie o lege mai puţin stufoasă, mai clară din punct de vedere al obiectivelor şi să lase la legislaţia subsidiară de metodologii, regulamente ceea ce este de competenţa regulamentelor şi a metodologiilor"
Cum ar arăta învățământul obligatoriu:
- pana in 2020- grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a- 14 ani in total
- pana in 2023- grupa mijlocie- 15 ani in total
- pana in 2030- grupa mica- 16 ani de invatamant obligatoriu.
Proiectul a fost inițiat de 19 parlamentari de la UDMR și 7 de la PSD.