Profesorii din România continuă protestele în toată țara, în timp ce elevii și părinții sunt din ce în ce mai panicați de situație. Cea mai mare teamă este însă pentru mediile de final de an și pentru examenele naționale. Ministrul Educației, Ligia Deca a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre întreaga situație.

”Mediile trebuie încheiate până la finalul acestei săptămâni”

Încrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere:  29 mai- 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se

realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în peioada anunţată care se încheie pe 7 iunie”, a spus Ligia Deca pentru sursa citată.

Citește și: Liderii sindicatelor din educație cer ca salariul unui profesor debutant să fie egal cu salariului mediu brut pe economie

Ligia Deca - Ministrul Educației

Ligia Deca - Ministrul Educației

[Sursa foto: Ligia Deca - Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

”Mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm impul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale.

Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîcheiată şi fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe , a adăugat Ministrul Educației.

Ligia Deca, promisiuni pentru elevi și părinți

Aceasta a avut și un mesaj pentru cei care riscă să piardă un an din cauza decalajului și spune care sunt efectele OUG, care schimbă regula suspendarii contractului de muncă.

”Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Vom lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine.  Contracul de muncă, odată cu intrarea în grevă, nu se mai suspendă de drept. Angajatul informează dacă doreşte să i se suspende contractul de muncă. Dacă nu îşi exprimă acestă opţiune, atunci vorbim doar despre opţiunea de a fi în grevă, cu conscinţe asupra semnării cond icii în ziua respectivă şi cu afectarea zilelor lucrate efectiv”,  a precizat Ligia Deca.

Protestul continuă până când profesorii primesc ceea ce își doresc.

Protestul continuă până când profesorii primesc ceea ce își doresc.

[Sursa foto: Fsli Romania - Facebook]

Citește și: Sindicaliștii din sănătate cer salarii mai mari pentru asistenții medicali: ”Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mesajul este de să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţieik şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi.   Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte. Vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se defăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anuui şcolar”,  a mai spus Ministrul Educației.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si