Close sidebar
Close sidebar

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader: Declansez procedura de revocare din functie a procurorului sef DNA

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat joi ca declanseaza procedura de revocare din functie a procurorului sef DNA.

I. I.,


DISTRIBUIE
acest articol

El a a declarat dupa prezentarea raportului privind activitatea manageriala de la DNA, ca DNA trebuie sa continue sa functioneze legal, nu se identifica cu cel care o conduce.

Toader a precizat ca raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publica in ultimul an. El a afirmat ca a retinut o situatie fara precedent a raporturilor dintre autoritatile publice, fiind inregistrate trei conflicte juridice de natura constitutionala, in cadrul carora DNA a fost chemata in fata instantei de contencios consitutional, a acuzat implicarea lui Kovesi in dosare si stilul autoritar al acesteia.

"Am retinut comportamentul excesiv de autoritar. In realizarea angajamentului, am solicitat in iulie 2017 realizarea unui control la DNA de catre Inspectia Judiciara. In cuprinsul raportului de control se consemneaza .o serie de dificultati intampinate de inspectori, inclusiv abateri disciplinare pentru impiedicarea verificarilor de catre procurorul sef al DNA" a mai spus Toader.

El a mai acuzat-o pe Kovesi de immplicare in anchetele altor procurori si de comportament excesiv de autoritar.

"Trecerea timpului nu a dus la o indreptare a acestui tip de comportament, ci la o acutizare a problemei, asa cum releva iesirile in spatiul public", a consemnat ministrul.

El a invocat si prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic.

Toader s-a referit si la critica dura a sefei DNA asupra unor proiecte, acuzand politicieni si oameni de afaceri ca lovesc in curatarea uneia dintre cele mai corupte tari.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, in conditiile in care s-a afirmat ca trebuie sa venim cu dosare importante, sa ajungem la.persoane de rang inalt, aceasta incercare este absolut contrara.oricarui stat de drept, a mai spus ministrul.

Refuzul procurorului sef al DNA de a se prezenta la Comisia privind alegerile prezidentiale din 2009, mentionat de Tudorel Toader.

Curtea a statuat ca prin acest refuz este incalcata autoritatea Parlamentului si este impiedicata desfasurarea activitatii sale, a consemnat ministrul.

"Au existat trei sesizari privind conflicte juridice de natura constitutionala, iar in doua Curtea a constatat existenta unei incalcari a Constitutiei de catre DNA, prin conducerea acesteia", a declarat ministrul.

" In primul rand, am retinut o situatie fara precedent in cadrul raporturilor dintre autoritatile publice. Intr-un singur an, in 2017, au fost inregistrate trei conflicte juridice de natura constitutionala, in cadrul carora DNA, prin conducerea acesteia, a fost chemata in fata instantei de contencions constitutional. In doua dintre acestea a sanctionat comportamentul neconstitutional din partea procurorului sef al DNA. Am aratat prin raportul de analiza a activitatii procurorului sef al DNA ca in sine constatarea unui singur astfel de conflict nu are aptitudinea de a revoca. Asta spuneam in martie 2017. Conduitele izolate pot fi corectate", a adaugat Toader.

"Ceea ce am prezentat este un bilant semnificativ si daca privim din perspectiva activitatii CCR. Daca analizam cea mai recenta statistica, din 31 ianuarie, care arata ca numarul conflictelor de natura constitutionala a fost de 13, de la functionarea sa. In 14 ani de cand s-a introdus aceasta competenta a CCR au fost constatate 13 astfel de conflicte, din care doua in 2017 de catre DNA in raport cu Parlamentul, Guvernul", a afirmat Toader.
"Raportul de fata reprezinta luarea de pozitie a ministrului Justitiei determinata de rolul sau constitutional(...) Elaborarea acestui raport a fost realizata pe fondul dezbaterilor care au capatat o amploare deosebita in spatiul public in ultimul an de zile, care au divizat profund opinia publica, care au ridicat la cote nemaiintalnite in istoria recenta a Romania atacurile la persoana si punerea in discutie a unor valori fundamentale(...), atacuri care au polarizat atentia forurilor europene si internationale asupra Romania, au declansat mecanisme de evaluare ce nu au mai fost niciodata fata de Romania(...), punand chiar in pericol statul de drept", a declarat Toader, care a precizat ca documentul, care are 36 de pagini, are pe 20 de puncte, fiind fundamentat pe analiza actelor si faptelor concurete, inclusiv pe declaratii publice ale sefei DNA.

"Intru in fondul de analiza a raportului. Daca as sari direct la concluzii, v-as spune ca acele concluzii sunt fundamentate pe un numar de 20 de puncte care prezinta 20 de categorii de acte si fapte mentionate in prezentul raport, retinute pentru perioada feb 2017- feb 2018", a subliniat ministrul.

"Am realizat o analiza privind organizarea eficienta, comportamentul, comunicarea, aptitudinile manageriale ale procurorului sef al DNA in perioada feb 2017- feb 2018, iar etapele premergatoare sunt: raportul de evaluare a eficientei manageriale si a modului de indeplinire a obligatiilor sefului DNA urmare a pronuntarii de catre CCR a deciziei 58/2016 prin care s-a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre DNA si Guvernul Romaniei, conflict generat de actiunea Parchetului de pe linga ICCJ de a-si aroga atributia de a verifica oportunitatea OUG 13. Am conchis atunci faptul ca rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie in viitor oportunitatea revocarii conducerii", a mai spus Toader.

Luarea de pozitie priveste activitatea manageriala desfasurata de catre procurorul sef al DNA, iar temeiul de analiza este diferit de raportul de sinteza al activitatii DNA, care este prezentat in Parlament.

Ministrul a mentionat ca este o prezentare a raportului, nu o conferinta de presa.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

"Avem o justitie, unii spun ca este buna, altii spun ca este rea. Justitia trebuie sa fie egala pt toti, trebuie sa fie in slujba cetateanului, trebuie sa fie buna, nu si rea. In urma cu sase luni se implineau sase luni de la preluarea demnitatii a justitiei.(...) legile de modif a legilor just au fost adoptate, e adevarat cu unele modificari, cateva solutii au fost declarate ca fiind neconstitututionalitate, vor fi modificate de catre Parlament, in final vor fi promulgate, vor fi publicate in MO. Dupa dupa alte sase luni se implineste exact un an de la preluarea demnitatii de ministru al Justitiei. Demnitatea de procuror e absolut respectabila daca e exercitata in limitele competentelor constitutionale- cu buna credinta, pentru a servi binelui public, valori care reprezinta una dintre exigentele statului de drept. Personal, am inceput activitatea profesionala exercitand aceasta demnitate de procuror", si-a inceput Toader discursul.

Cu aproximativ o ora inaininte de declaratia de presa a ministrului, in fata sediului Minsiterul Justitiei s-au adunat cateva zeci de persoane care scandeaza lozinci impotriva sefei DNA si a presedintelui Klaus Iohannis, au pancarte cu mesaje anti-DNA si pancarte cu cucuvele si care cer ca Laura Codruta Kovesi sa plece de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Acelasi grup a protestat si cu o zi in urma in fata Palatului Cotroceni.  Manifestantii au portocale, dar si panouri cu mesaje precum "Prea multa KLEMMenta, Prea multa TiKovesie, Demnitate, Toadere!".

De asemenea, in fata Parlamentului, vizavi de minister, s-au strans si cativa protestatari #rezist, care striga "Justitie, nu coruptie".

Dupa ce miercuri Liviu Dragnea spunea ca se asteapta ca Tudorel Toader sa nu se faca de ras, iar Niculae Badalau si Codrin Stefanescu solicitau sa fie luate masuri, joi, prenierul Viorica Dancila i-a cerut sa isi faca datoria si sa se incadreze in limitele legale, iar Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu vrea amestecarea politicului in Justitie, motiv pentru care l-a lasat pe ministrul Justitiei sa anunte ce crede el de cuviinta cand prezinta raportul de activitate al DNA.

De cealalta parte, PNL, prin Alina Gorghiu, a apreciat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ar putea declansa o criza in Justitie si ca ”joaca de-a rapoartele” ar trebui sa inceteze.

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a afirmat ca activitatea DNA este una eficienta si ca nu exista niciun fel de motiv intemeiat de revocare a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, care lucreaza in mod clar in cadrul legii, iar "inculpatii cu resurse isi incearca ultima sansa”.
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI