UPDATE 

Liceele pedagogice vor forma profesorii de învățământ primar

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni, la prezentarea proiectelor legilor educaţiei naţionale, că legile au beneficiat de un amplu proces de consolidare, cu sprijinul politic al coaliţiei.

”Din cele 422 de măsuri, 75% sunt deja implementate, în curs de implementare sau se crează cadrul legislativ prin aceste două legi”, a

mai spus ministrul.

Citește și: Liga Studenților nu e de acord cu eliminarea vacanței de Paști din anul școlar 2023-2024. Reprezentanții cer demisia ministrului Educației

Ministrul a arătat că legile s-au bazat pe proiectul România Educată şi pe rapoartele experţilor OECD.

Ministrul Educației a declarat că se dorește să existe profiluri foarte clare de formare din care să decurgă standardele de formare. Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. 

Ea a adăugat că „vom generaliza masteratul didactic care include 80% practică”. Pentru a-l face atractiv se va acorda bursă lunară egală cu salariul mediu brut, salariul unui debutant, indiferent dacă aceștia au parcurs sau vor parcurge alt masterat.

Citește și: Modificări la Bacalaureat și la admiterea la liceu. Cum ar putea arăta cele două examene naționale?

„Pentru şcolile mici, mai ales cele din mediul rural, vom promova o licenţă didactică cu dublă specializare pentru a adresa nevoia de profesori de calitate peste tot în ţară”, a completat Deca.

De asemenea, ministrul a anunțat că bursa de merit crește de la 200 la 450 de lei pe lună, bursele de excelență  700 de lei, 1000 de lei, iar cei cu performanță înaltă vor putea încheia 2 ani într-un an școlar.

Plata burselor elevilor se va realiza direct de la bugetul Ministerului Educației. 

Cum se va face Evaluarea Națională

În ceea ce privește Evaluarea Națională, Ligia Deca a declarat că va rămâne în formula de acum- probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă. 

Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită, dacă liceele doresc să scoate locuri la concurs.Pentru profilurile unde se face concurs se pot alege două probe- de exemplu, chimia și biologia pentru acest profil. Pentru 60% din locurile de la profilurile vizate se poate da concurs. Restul de 40% din locuri rămân pentru repartizare computerizată

În privința desfășurării Bacalaureatului, examenul se va plia pe fiecare profil. Vor exista două probe de competențe lingvistice la limbă străină și va exista o probă complementară pentru competențe de bază.

Citește și: O biserică și o școală din Gorj, afectate după cutremurele din ultimele două săptămâni, vor fi demolate

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

În sesiunile de vară-toamnă elevii vor avea mai puține probe de exame, iar în timpul anului școlar vor putea fi susținute mai multe probe.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a mai declarat că prin Legile Educaţiei îşi doresc să generalizeze învăţământul tehnologic dual până în 2027, iar rutele liceale, cele trei, teoretic, vocaţional, tehnologic, conferă şanse egale de acces în învăţământul superior.

Tezele de doctorat vor fi publice

”Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în 2027, asta înseamnă că orice program de învăţământ tehlologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator, tocmai pentru a garanta alinierea curriculei şi a avea sprijin efectiv pentru cei care se înscriu în aceste programe şi o perspectivă pentru angajare ulterioară”, a spus ea.

Citește și: Școala altfel 2023. Pe ce dată începe programul în școlile din România?

La prezentarea legii învăţământului universitar, Ligia Deca a declarat că nu se va mai putea renunţa unilateral la titlul de doctor, iar tezele de doctorat vor fi publice. Eventuale abateri de la etică, vor putea fi sesizate înainte de susţinere. 

Conform ministrului, politicile de etică şi de deontologie nu vor mai fi lăsate în sarcina universităţilor, ci va exista un cod cadru în acest sens, adoptat prin HG.

 

Știrea inițială

 

Cele două proiecte ale Legilor Educației, lansate în dezbatere publică în vara lui 2022, când Ministrul Educației era Sorin Cîmpeanu, vor fi prezentate luni la ora 14.30. Anunţul referitor la Legile Educaţiei vine în urma acordului la care s-a ajuns în coaliţie pe acest subiect.

Ce a declarat Ligia Deca

Ligia Deca, a declarat săptămâna trecută, despre subiectul legilor educaţiei, că doreşte ca, după discuţiile  din coaliţie, să poată să facă public un calendar cu toate etapele care urmează.

Citește și: VIDEO| Structură an școlar 2023-2024. Când ar putea începe școala în septembrie 2023?

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Despre salarizare, ea a afirmat că îşi doreşte ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă un sprijin suplimentar.

Citește și: Șampanie, animatori și solistă de muzică populară la ziua unui elev de clasa a II-a, în școală

Astfel, ea a spus că sunt luate în calcul o serie de beneficii care vizează prime de instalare şi posibilitatea de creştere a salariilor pentru cei care merg în aceste comunităţi.

Legile ar urma să fie aprobate până la 15 marie

Ligia Deca a spus la finalul lunii decembrie 2022 că legile educaţiei, Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și că vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii din februarie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Citește și: Simulare BAC 2023. Cum arată programa din acest an?

Pe 24 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a cerut finalizarea rapidă a Legilor educației, care sunt discutate de aproape 8 luni.

Ministrul Educației a fost intens criticat atât de către politicienii, cât şi de sindicate şi de asociaţiile de părinţi, pentru lipsa de transparenţă în legătiură cu aceste legi, dar şi pentru lipsa unor consultări pe tema lor.

Citește și: Ligia Deca a preluat portofoliul de ministru al Educației. Ce gânduri le-a transmis urmăritorilor săi

Conform deciziei iniţiale din coaliţie, legile ar fi urma să fie aprobate până la 15 martie.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si