Close sidebar
Close sidebar

Ministrul Muncii a confirmat! Salariile nete vor scadea dupa trecerea contributiilor de la angajator la angajat

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a confirmat ca trecerea contributiilor de la angajator la angajat va duce la scaderea salariilor nete, dupa cum a anuntat anterior „Adevarul”. Potrivit ministrului, in mediul privat, patronii vor decide daca pastreaza castigul sau il impart cu angajatii.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Olguta Vasilescu a declarat, joi, ca a discutat cu sindicatele despre trecerea contributiilor de la angajator la salariat din ianuarie 2018. Ea a confirmat, insa, indirect, ca aceasta trecere va insemna scaderea salariilor nete.
„In ceea ce priveste aceasta salarizare, de la 1 ianuarie vor creste toate salariile pe brut cu 25%. in ceea ce priveste educatia si sanatatea, din martie vor mai avea cresteri, la educatie inca 20%, iar sanatatea urca direct in grila pana in 2022.... Vorbim despre brut. Pe net [salariatii din educatie- n.red.] vor avea o crestere de 4% de la 1 ianuarie, iar de la 1 martie vor avea o crestere, cumulata cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net”, a declarat ministrul Muncii, potrivit imaginilor difuzate de Antena 3.
 
Un roman care este platit in prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei ia in mana, dupa ce plateste contributiile si impozitul pe venit de 16%, in jur de 1.065

de lei. Daca Guvernul va schimba insa modalitatea de plata a contributiilor sociale, salariatul va ramane cu mai putini bani in mana, respectiv cu circa 972 de lei.

In prezent, si salariatul si angajatorul platesc separat CAS si CASS, dar au in sarcina si alte contributii. Programul de guvernare al PSD prevede ca de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele sase contributii platite astazi.
Vom ramane asadar doar cu contributia la pensii (CAS) si cea de asigurari sociale de sanatate (CASS), care vor fi datorate numai de catre angajat, dar ramane in sarcina angajatorului plata acestora catre stat. Noile cote vor fi de 25% pentru CAS si 10% pentru CASS.
 

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI