Cu prilejul unor declaratii de presa, ea a fost intrebata daca Guvernul va aproba masura in sedinta programata saptamana aceasta.
"Da, obligatoriu. in acelasi timp cu bugetul, vom avea aceasta Hotarare de Guvern referitoare la salariul minim, care ramane la 1.900 de lei, asa cum s-a stabilit, pentru ca este vorba si de intoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amanarii acestei Hotarari de Guvern nu a fost altul decat ca ea trebuie sa stea o anumita perioada de timp pe site pentru dezbateri.
S-a cerut transparenta si s-au efectuat mai multe etape in acest sens. Deci da, va fi", a sustinut Vasilescu, potrivit AGERPRES.
Hotararea Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ar fi trebuit aprobat in sedinta de Guvern din 8 noiembrie, insa, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru ca trebuia discutat in Consiliul Economic si Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia sa stea o anumita perioada in dezbatere publica.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ministerul Muncii a postat proiectul privind majorarea salariului minim la 1.900 de lei pe pagina sa de internet in data de 26 octombrie si a asteptat propuneri, sugestii si opinii cu privire la acesta pana pe 4 noiembrie.
Conform notei de fundamentare, prin acest proiect de Hotarare a Guvernului se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 1.900
lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta o crestere de 31,03% fata de luna decembrie 2017.
"Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in prezentul proiect de Hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 de lei la 2.000
de lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul Muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca", se precizeaza in nota de fundamentare.
In ceea ce priveste impactul macroeconomic, in nota se estimeaza ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii si reducerii muncii la negru.