Close sidebar
Close sidebar

Ministrul Muncii, anunt important despre indemnizatiile pentru cresterea copilului. Ce propune Olguta Vasilescu

Ministrul muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat, joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca analizeaza si urmeaza sa propuna Guvernului introducerea plafonului la indemnizatia pentru cresterea copilului, "undeva intre 5.000 si 10.000 lei", mentionand ca devine o practica ca angajatorii sa plateasca salarii mai mari in ultimele luni de sarcina, astfel incat cuantumul indemnizatiei sa creasca.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului muncii sa faca rapid o analiza pe aceasta tema.

"Mi-as dori ca aceasta analiza pe care o faceti sa o facem destul de repede, astfel incat, pe de o parte, sa luam o decizie, daca e de luat o decizie in acest sens, dar sa fim si noi si romanii informati despre anumite decizii pe care putem sa le luam", a spus premierul.

"Suntem in analiza sa reintroducem plafonul, nu la 3.400 de lei cat a fost, ci undeva intre 5.000 si 10.000 de lei, pentru ca nici principiul contributivitatii, nici al solidaritatii sociale nu se poate aplica pentru o indemnizatie de 35.000 euro pe luna care nu exista nicaieri in lume", a afirmat Olguta Vasilescu.

Ea a mentionat ca in Romania s-a ajuns in situatia in care pentru o astfel de indemnizatie se plateste 35.000

euro pe luna pentru o singura persoana, dupa ce anul trecut s-a scos plafonul care era la 3.400 lei.

"Am observat ca in primele luni din acest an s-a platit cat pentru intreg anul trecut si ca devine o practica sa se plateasca salarii mai mari de angajatori in ultimele luni de sarcina, astfel incat si cuantumul indemnizatiei sa creasca sau pentru ca se calculeaza la venit se fac vanzari de imobile si automat indemnizatia este mai mare", a afirmat Olguta Vasilescu.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Ea a dat exemple de indemnizatie, printre acestea fiind un avocat in Bucuresti care primeste 159.348 lei pe luna, deci peste 35.000 euro, iar la Constanta- pe drepturi de proprietate intelectuala, se platesc 141.679 lei pe luna.

"As mentiona ca avem cereri in analiza cu sume mult mai mari, chiar si decat acestea prezentate. Primii 10 din acest top de indemnizatii cu sumele adunate totalizeaza cat pentru 600 de indemnizatii medii", a sustinut ministrul muncii.

Potrivit ministrului muncii, in UE mai multe tari nu platesc deloc aceasta indemnizatie, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Malta, iar in altele aceasta indemnizatie se acorda, dar media este de 500 euro pe luna. Cel mai mult se acorda in Germania, dar in anumite conditii, suma de 1.800 de euro pe luna, a precizat Olguta Vasilescu.

Ea a subliniat ca, in ceea ce priveste contributivitatea, o persoana contribuie cu 0,85% din salariu pentru concediu si indemnizatii, dar o astfel de indemnizatie inseamna 85% din venit. "Pentru ca o persoana care castiga dintr-o astfel de indemnizatie un miliard de lei vechi, adica 100.000 lei noi, sa ajunga ca suma pe care o ia timp de 2 ani de zile ca indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil ar trebui sa cotizeze timp de 2.400 de luni, ceea ce va dati seama ca este imposibil", a mai explicat ministrul muncii.

Olguta Vasilescu a mai spus ca introducerea plafonului peste o suma, spre exemplu 8.000 lei, nu afecteaza mai mult de 3% dintre cei care platesc aceste indemnizatii.

"La ora actuala suntem in analiza si urmeaza sa propunem Guvernului o varianta de plafonare", a adaugat aceasta.

Agerpres.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI