Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat duminică o modificare din noua lege a pensiilor "despre care nu s-a vorbit" până acum.

Citește și: Legea pensiilor, la votul final în Parlament. Ce modificări sunt aduse pe ultima sută de metri- UPDATE

Legea pensiilor, aflată la votul final în Parlamentul României, introduce garanția că pensiile românilor se vor majora în luna ianuarie a fiecărui an cu rata inflației plus 50% din majorarea salariului mediu brut.

Citește și: Ce modificări au fost aduse legii pensiilor în Senat. Au fost acceptate 43 de amendamente- DOCUMENT

Până acum, nu exista obligația legală de indexare a pensiilor începând cu luna ianuarie, ci putea fi făcută oricând în cursul anului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Aici avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta. S-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie. În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume. Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc. De exemplu, în 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013. Acum, românii au garanția că anual vor avea loc majorările pensiilor.

Aceasta este garanția pentru români că vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește”, a declarat ministrul Muncii, la România TV.

Indexarea cu rata inflației de anul trecut se aplică de la 1 ianuarie anul viitor  

Potrivit oficialului de la Ministerul Muncii, prima majorare de care vor beneficia pensionarii va fi indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%.

Procentajul de 13,8% reflectă rata inflației din 2022, potrivit datelor oficiale ale INS, comunicate în primul trimestru din 2023.

Formula majorării din ianuarie este cea deja cunoscută de pensionari, rata mediei anuale a inflației la care de adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, spune politicianul PSD.  

Amendament UDMR la legea pensiilor, respins de PSD și PNL

Cu toate că ministrul Muncii prezintă formula de indexare ca pe o reușită a coaliției de guvernare, Opoziția contestă aplicarea cu întârziere de peste un an a efectelor negative aduse de inflație asupra puterii de cumpărare a pensionarilor.

UDMR a depus, în acest sens, un amendament la art. 83 din noul proiect de lege, însă amendamentul a fost respins de majoritatea PSD-PNL din Senat.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Senatorii UDMR au argumentat că Institutul Naţional de Statistică (INS) comunică rata inflației în luna martie a anului în curs, deci majorarea pensiilor poate fi făcută din luna aprilie, fără a aștepta luna ianuarie a anului viitor.

Ce spune textul legii pensiilor:
Art.

83 (3): "Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică".

Ce amendament a propus UDMR, dar a fost respins:
"La articolul 83 alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 83 (3) Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna aprilie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică". 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si