Ministrul Muncii anunță schimbări la vârsta de pensionare! Cine sunt românii care vor fi afectați de noua măsură și când ar urma să iasă din activitate
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat care este categoria la care vârsta de pensionare va crește.
În ceea ce privește vârsta de pensionare în România, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care se află la Alba Iulia, a făcut o serie de declarații.
În ce situație ar putea crește vârsta de pensionare?
Aceasta e evidențiat faptul că vârsta de pensionare în România nu va crește, decât în situația în care speranța de viață crește semnificativ. De asemenea, Simona Bucura-Oprescu a declarat că posibilitatea unei creșteri este aproape zero.
Aceasta e explicat faptul că s-au introdus garanții legale pentru prevenirea creșterilor arbitrare ale vârstei de pensionare.
„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero.
Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.
Simona Bucura-Oprescu: ,,Singura vârstă de pensionare care crește, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei''
Potrivit noii legi, vârsta de pensionare care va crește este cea pentru femei. Aceasta nu crește întâmplător, ci a fost impusă ca o condiționalitate în cadrul PNRR, negociat de guvernele de dreapta în 2021.
,,Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese. A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.
Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a
declarat ministrul Muncii, la Alba Iulia, potrivit presei locale.
Măsurile complementare luate în scopul echilibrării noilor condiționalități impuse femeilor au fost detaliate de Ministrul Muncii.
Ele includ reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, în perioada de creștere a copilului și a stagiului de cotizare contributiv.
De asemenea, Simona Bucura-Oprescu a informat faptul că, potrivit planurilor, până în anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, urmând să ajungă la 65 de ani până în 2035, potrivit Antena3.ro