”Nimeni din Romania nu contribuie vreodata pentru indemnizatia de crestere a copilului. Este o forma a statului de a ajuta familiile sa-si creasca acesti copii in perioada in care nu lucreaza. Deci, nu avem ce sa vorbim de principiul contributivitatii, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeana. Puteam sa-l facem si mai jos. Puteam sa facem ca in tari foarte dezvoltate din UE, sa nu mai dam deloc sau sa dam 100 de euro.

Dar am plafonat la 1.800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este indestulator pentru Romania, atat timp cat aceasta suma se da si in Germania si este maximum din UE. Nicaieri in lume nu exita posibilitatea ca sa te intinzi cu aceasta suma in functie de venituri”, a declarat ministrul Muncii.

Citeste si: Anuntul disperat al unei tinere de 18 ani: „Imi vand virginitatea, rog seriozitate! Pret: 1.500 de euro”. Motivul e inimaginabil

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca numarul persoanelor afectate de plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului nu este mare, fiind vorba despre o mie de persoane si a afirmat ca Ordonanta de urgenta a fost data pentru a corecta o lege care genera inechitati.

”Nu am facut aceasta Ordonanta de urgenta pentru ca ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, asa cum era, dadea nastere la tot felul de inechitati. Ajunsesem sa platim statul roman indemnizatii de 35.000 de euro lunar si asta pentru ca, asa cum se calculeaza din venituri, se puteau face tot felul de excese si ilegalitati”, a spus Vasilescu.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Senatorul USR Florina Presada a afirmat ca limitand sau plafonand aceasta indemnizatie se incalca principiul contributivitatii.

„Inteleg ca trebuie sa reparam niste inechitati existente atunci cand vine vorba de aceste indemnizatii, dar se pare ca nu asa reusim sa o facem. Problema s-ar putea sa nu fie la cat incaseaza unii daca au contribuit, ci la cum contribuie cei care vor beneficia de aceasta indemnizatie. in expunerea de motive se spune ca dreptul acesta nu este unul contributiv, insa fix asta reglementam in acest moment si fix asta reglementeaza legea privind cresterea copilului. in acest moment, daca ai contribuit, beneficiezi de aceasta indemnizatie. Tocmai, trebuie sa respectam acest principiu al contributivitatii. Daca ne dorim sa reglementam niste efecte adverse, produse de aceastã formula de contributie, ar trebui sa lucram la formula de contributie si la formula de calcul al acestei indemnizatii. Limitand sau plafonand aceasta indemnizatie, incalcam principiul contributivitatii”, a explicat Presada.

Comisia de munca din Senat a adoptat un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea OUG privind plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, acesta urmand sa fie supus votului plenului Senatului, ca prima camera sesizata.


 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si