„Toate aceste cresteri sunt 4,85 de miliarde de lei in suma bruta, deci cresteri de masa salariala”, a spus Dragos Pislaru la emisiunea „In fata ta”, difuzata duminica la Digi24.
Intrebat daca isi permite bugetul României sa suporte aceste cresteri, Pislaru a spus ca; „Raspunsul clar este ca nu. Suntem deja cu prognoza pe 2017 la marginea acelui 3% de deficit bugetar. In codul fiscal aveam prevazute scaderi de fiscalitate: inca un procent din TVA, taxa pe stâlp, accize.
Toate aceste lucruri iau resurse din buget”.
Ministrul Municii spune ca intregul calcul facut de PSD care sustine ca exista resursele financiare pentru cresterile salariale porneste de la premise false deoarece si daca se ia in calcul faptul ca aproximativ 40% din cresterile salariale se vor intoarce in buget sub forma de impozite aplicate acestor salarii, tot nu se ajunge la un impact bugetar tot ramâne o presiune pe buget de 2,9 miliarde de lei.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Ei au calculat taxele, au ajuns la 2.9 miliarde de lei si au introdus un element care este absolut novice si incorect in calculul bugetar, au introdus efectele de runda a doua (reintrarea sumelor in circuitul economic- n.r.)”, mai spune Pislaru, potrivit News.ro.
Ministrul spune ca aceste cresteri salariale facute inainte de campania electorala cumulate cu taxele care vor scadea din 2017 vor face imposibila atingerea tintei de deficit bugetar si vor scadea sumele destinate investitiilor sau va fi necesar ca România sa contracteze noi imprumuturi.
„Daca vor fi trecute aceste amendamente, viitorul guvern va fi pus intr-o situatie aproape imposibila in care va avea de optat fie sa respecte tinta de 3% deficit si asta inseamna sa diminueze cheltuieli de investitii sau sa creasca veniturile printr-o fiscalitate in crestere sau sa treaca de 3% deficit. Si ultima varianta, sa spuna «vai, uite ce mi-au lasat tehnocratii si nu putem plati»”, a adaugat ministrul Muncii.