Close sidebar
Close sidebar

Ministrul Muncii, mesaj pentru bugetari: Sa-si astepte fluturasii de salariu si sa vedem atunci cui ii scade salariul

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu le transmite salariatilor bugetari sa isi astepte fluturasii de salariu pentru a vedea concret cui ii scade salariul, pentru a discuta pe date concrete. „Celor care spun ca le scade salariul sa le cereti si fluturasul pe luna decembrie. Chiar va rog”, le-a spus ea jurnalistilor. Ea a precizat ca in 2018 toti angajatii au crestere de 25% a salariului brut de la 1 ianuarie, cu exceptia celor carora deja le-au fost ajustate salariile si a celor care au o crestere mai mare de 25%, adica 28,5%, cum ar fi IT-istii, cercetatorii, persoanele cu handicap si lucratorii sezonieri.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Intrebata de jurnalisti ce mesaj le transmite bugetarilor, ministrul Muncii a spus ca ar trebui sa-si astepte fluturasii de salariu.

„Sa-si astepte fluturasii de salariu si sa vedem atunci cui ii scade salariul. Sunt foarte multi influentati de ce vad la televizor si toata lumea are senzatia acum ca ii scade salariu. Haideti sa asteptam fluturasii si sa vedem cum ii scade salariu. Iar celor care spun ca le scade salariul sa le cereti si fluturasul pe luna decembrie. Chiar va rog. Haideti sa discutam pe date concrete”, a spus ministrul Muncii marti, la o conferinta de presa.

In anul 2018, toti bugetarii au o crestere de 25% pe brut, de la 1 ianuarie, cu doua exceptii:

-     Cei care coboara direct in grila din 2022, adica cei carora le-au fost ajustate salariile;

-       Cei care au o crestere mai mare de 25%, adica 28,5%, cum ar fi IT-istii, cercetatorii, persoanele cu handicap si lucratorii sezonieri.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

In acelasi timp, conform ministrului, personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o crestere de 20%, iar medicii si asistentele urca direct pe grila din 2022.

Din anul 2019, bugetarii vor avea cresteri diferite, astfel incat cei cu salarii mai mici vor avea o crestere mai mare, iar cei cu salarii mari vor stagna sau vor avea cresteri mai putin semnificative.

"De exemplu, in lege sunt prevazute, la fiecare familie ocupationala, grile de salarizare cum ar fi suma de 6.000 lei pentru un consilier. Un bugetar care acum are peste 6.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018 este coborat in grila direct la 6.000 lei. Are 7.000 acum, va avea 6.000. Un alt consilier, de acelasi rang, care are 2.000 si trebuie sa ajunga la 6.000, creste anual, din 2019, cu ¼ din diferenta, adica 1.000

de lei anual, in fiecare din cei 4 ani, pana in 2022. Alt consilier, tot de acelasi rang dar care este salariat intr-o alta institutie bugetara, care are salariul de 5.000 lei si trebuie sa ajunga tot la 6.000, va creste tot cu ¼ din diferenta anual, adica 250 de lei. Am luat un exemplu generic, evident, de edificare. Toti bugetarii interesati pot studia legea ca sa afle cu exactitate la ce nivel vor ajunge in 2022. Noi consideram ca abia atunci sistemul va fi perfect echilibrat si, incepand din ianuarie 2023, salariile vor creste anual raportat la salariul minim pe economie, deci toti avand aceeasi crestere. Atentie!  Pentru functiile de executie, in grila, sumele nu au incluse sporuri si vechimea. Aceste elemente se adauga", a spus Lia Olguta Vasilescu.

In ceea ce priveste sporurile, in multe cazuri depaseau salariile de baza. S-a luat decizia plafonarii cuantumului sporurilor per total ordonator de credite la 30%, asa cum era si in Legea 284/2010. Este o practica europeana si s-a tinut cont de ea si in 2010, si in 2017.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

"Sigur, asta nu inseamna ca un angajat in spital, la boli infectioase trebuie sa aiba sporuri de 30%. Poate avea si 80%, dar obligatia incadrarii in limita de 30% ramane la ordonatorul principal de credite", a afirmat ministrul, adaugand ca impactul legii, fara transferul contributiilor, este de 42 miliarde lei, pe 4 ani, iar cu transfer este de 62 miliarde.

Ea a mentionat ca majorarile salariale au inceput inca din anul 2017, luna ianuarie, prin mai multe acte normative care au generat in plus la buget cheltuieli salariale de la 58 miliarde lei in 2016, la 71 miliarde lei in 2017 si ajung in 2018 la 81 de miliarde, ceea ce inseamna ca in 2017 s-au facut majorari salariale per total bugetari de 22%, sigur, in unele cazuri mai mici, in altele si de 50%, tocmai pentru a se echilibra sistemul.

"Asta inseamna 22% brut in 2017 fara transfer si 25% brut in 2018 sau, daca vreti pe net, de 4%", a explicat Lia olguta Vasilescu.
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI