Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în cadrul conferinței de presă de sâmbătă că există un trend uşor crescător în privinţa COVID-19, dar acesta nu este îngrijorător şi nu a fost discutată în Guvern în niciun fel reintroducerea restricţiilor.
Citeste si: Joe Biden, mesaj pentru Vladimir Putin, din Polonia. "Lumea liberă este unită" împotriva războiului "brutal" declanșat de Rusia
"Nu am discutat în Guvern în niciun fel de introducerea restricţiilor. Monitorizăm situaţia, trendul este ascendent, rata de reproducere a infecţiei este 1,13, de fapt era ieri 1,13, deci e declar că trendul este crescător. Nu observăm şi ăsta e lucru îmbucurător, creşteri ale numărului de cazuri în spitale, nu mă refer la secţiile terapie intensivă, unde există totdeauna o întârziere, mă refer la numărul de cazuri internate în spitale",
a declarat Alexandru Rafila.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ministrul a menţionat că, în funcţie de evoluţie, se va vedea dacă sunt necesare măsuri suplimentare.
"Monitorizăm situaţia şi în funcţie de evoluţie vom discuta, dacă este cazul, nu neapărat pentru restricţii, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă", a adăugat Rafila.
Alexandru Rafila, despre distribuirea pastilelor de iod către populație
În timpul conferinței de presă de la Guvern, Alexandru Rafila a fost întrebat când începe distribuirea pastilelor de iod către populație.
Ministrul Sănătății a explicat că va fi necesar, probabil, un interval de două-trei săptămâni, pentru ca medicii să își cheme pe rând toți pacienții și să le distribuie pastilele de iod.
”Trebuie să evaluăm nu 100 de mii ci ce milioane de familii. Timpul alocat acestei distribuiri trebuie să fie corespunzător posibilității de a le distribui. Avem în România circa 10.000 de medici de familie, iar pe listele acestor medici se regăsesc peste 16 milioane de pacienți.
Va fi necesar, probabil, un interval de două-trei săptămâni, pentru ca medicii să își cheme pe rând toți pacienții și să le distribuie pastilele de iod”.
"Este foarte probabil ca aceste pastile să nu fie utilizate”
Ministrul Sănătății a mai spus că acest lucru nu se va întâmpla decât după o campanie de informare foarte clară a populației.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"Cu siguranță că Guvernul ne va ajuta pentru a desfășura campania de informare, privind utilizarea acestor pastile, dar și de păstrare a lor.
Este foarte probabil ca aceste pastile să nu fie utilizate”, a mai adăugat ministrul Sănătății și a adăugat că: ”Noi însă avem obligația de a asigura accesul la acest produs”.
”Patilele vor fi distribuite gratuit deoarece este o problemă de sănătate publică”, a conchis ministrul.