Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Ministrul Rafila, mesaj important pentru români: "Îi îndemn pe românii de până la 40 de ani să ridice cât mai repede pastilele de iodură de potasiu"

Ministrul Sănătății a spus că toate persoanele de până la 40 de ani ar trebui să ridice ”cât mai repede” pastilele cu iodură de potasiu. Anunțul vine în contextul în care Rusia a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la câteva sute de kilometri de țara noastră.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Românii cu vârste până în 40 de ani sunt îndemnați de către ministrul Sănătății să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede. Doar cei de până în 40 de ani vor primi pastile cu iod, ele fiind considerate periculose pentru persoanele care au peste această vârstă. Cetăţenii vizaţi trebuie să meargă la medicului de familie pentru a lua reţetete medicale pentru pastilele cu iod, iar ulterior să le ridice din farmacii.

Lista farmaciilor de unde se poate ridica iodura se potasiu se găseşte pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Ce a transmis Ministrul Sănătății

Potrivit Ministrului Sănătății, sunt 2.500 de farmacii în toată țara de unde pot fi procurate pastilele de iod. 

Întrebat despre cerere, Rafila a răspuns că e  „mai mare, mai mică. Nu știu să vă spun, dar acum probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”.

Ministrul Sănătăţii afirma, în urmă cu câteva luni, că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare. 

Citeste si: Pastilele de iod vor fi distribuite, în cele din urmă, prin farmacii. Iodul va fi eliberat doar cu rețetă de la medicul de familie

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, declara, în aprilie, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore.

De asemenea, pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor. Dacă nu sunt folosite, pastilele nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare. 

Rusia a bombardat o centrală nucleară aflată în apropiere de granița cu România

Declaraţia lui Alexandru Rafila vine în contextul în care armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de România.

Citeste si: Războiul din Ucraina: Rușii bombardează centrala nucleară Zaporojie. Riscul unui dezastru nuclear este real

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de la centrala nucleară Zaporojie afirmând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Citeste si: Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, complet controlată de ruşi. Ce avertisment transmite Organizaţia Internaţională pentru Energie Atomică?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"Sunt extrem de îngrijorat de bombardamente de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat, citat de Reuters.

Zelenski: "Dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul"

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub controlul forţelor ruse din luna martie, la o lună de la începerea „opreațiunii militare ruse” în Ucraina.

Citeste si: Zelenski despre centrala nucleată Zaporojie: “Dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul”

Președintele Ucrainei a declarat, după atacurile asupra centralei nucleare de la  Zaporojie, că dacă se va întâmpla ceva "ireparabil", "nimeni un va opri vântul". El a spus că a vorbit cu președintele Consiliului European despre această situație și a subliniat că nimeni nu se simte în siguranță când au loc astfel de amenințări teroriste.

“Am vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie. Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare. Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa ”, a spus Volodimir Zelenski.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI