Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat care sunt criteriile de introducere a certificatului verde COVID.

"Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice", a declarat Alexandru Rafila la un post TV.

Citeste si: Vaccinul eficient contra variantei Omicron de coronavirus. "E nevoie, totuși, de doza 3"

Rafila: "Când vom avea o creștere de trei săptămâni consecutive vom apela la certificatul COVID" 

Potrivit ministrului Sănătății, în timpul verii, începând cu data de 5 iulie, a existat o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni.

"Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări", a declarat Rafila la Antena 3.

Citeste si: Medicul Octavian Jurma: E foarte posibil ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor în România

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document", a mai spus Alexandru Rafila.

Potrivit lui Rafila, din punct de vedere psihologic, starea de alertă prelungită nu a făcut bine "pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță".

Citeste si: VIDEO| Restricțiile de sărbători sunt oficiale! Ce reguli trebuie să respecte românii și de când intră acestea în vigoare

Florin Cîțu, despre noul proiect: Sper să nu fie vorba despre o strategie de a întârzia lucrurile

Preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, speră ca ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să prezinte, cât mai repede, în coaliţia de guvernare cu un nou proiect referitor la certificatul verde COVID şi să nu fie vorba despre „o strategie de a întârzia lucrurile”, relatează Agerpres.

„Aşteptăm noul proiect privind certificatul verde. Aşteptăm să vină (ministrul Sănătăţii) la coaliţie cu această nouă variantă. Opinia mea este că o variantă nouă va întârzia implementarea certificatului verde. Sper să mă înşel, sper să nu am dreptate, sper să fie o variantă care să treacă imediat prin Parlament, dar experienţa mea din ultimii ani din Parlament îmi spune că s-ar putea să nu treacă foarte rapid. Aşteptăm varianta, sper să fie optimă, să treacă imediat prin Parlament şi să rezolvăm această problemă", a spus fostul premier Florin Cîțu.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citeste si: Noul virus mutant, depistat în 57 de țări. Avertisment de la OMS: varianta Omicron devine dominantă în Europa în ianuarie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică (INSP) și de la Parlament lucrează la proiectul legii covid, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la job de vaccinare, testare sau trecerea prin boală.

Ministrul Sănătății a mai spus că ”proiectul inițial era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilității”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si