in prealabil, Ministerul Muncii a informat ca, in cursul zilei de vineri, cei doi ministri vor semna un ordin care va amana ordinul prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut ramane fara drept la insotitor.

„in urma cu cateva minute (in jurul orei 12.00, n.r.) am finalizat discutia cu doamna ministru Olguta Vasilescu si am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocrati anul trecut.

Repunem in functie ordinul vechi pana in momentul in care comisiile de specialitate din cele doua ministere vor analiza cu mare atentie toate modificarile propuse in asa fel incat ordinul nou pe care il vom elabora sa fie un ordin corect, un ordin care sa nu produca tulburari si care sa nu produca disfunctionalitati in tratamentul si ingrijirea acestor pacienti cu nevoi speciale”, a declarat ministrul Bodog, conform News.ro.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

El a adaugat ca a existat si o discutie care viza amanarea ordinului.

„A existat la un moment dat discutia sa prorogam acest ordin pe o durata de 90 de zile si sa ramana vechiul ordin in functie insa din punct de vedere al tehnicii legislative nu este posibil si atunci ne-am asumat, cei doi ministri, vechiul ordin, in asa fel incat familiile si copiii

care au aceste probleme sa poata beneficia imediat si sa nu aiba nicio perturbare in acivitatea de ingrijire care este extrem de complexa”, a mai spus Bodog.

Anularea ordinului vine dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au atras atentia ca prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediati asistentii personali ai persoanelor cu sindrom Down.

La randul ei, asociatia Down Art Therapy arata ca inca din ianuarie, in baza Ordinului 1306/1883/2016, au existat cazuri de persoane cu sindrom Down carora li s-a schimbat incadrarea din handicap grav, cu insotitor, in handicap accentuat, fara insotitor.

„Majoritatea copiilor nostri cu sindrom Down au in prezent gradul grav cu asistent personal. in lumina noilor reglementari prevazute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016, multi dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la insotitor si, implicit, dreptul lor la recuperare si la o viata mai buna. Deja sunt persoane cu dizabilitati, in speta sindromul Down, carora, in baza reglementarilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat incadrarea din handicap grav, cu insotitor, in handicap accentuat, fara insotitor. Cautand in textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am intalnit nicaieri cuvantul discernamant. Or, in ceea ce priveste copiii cu sindrom Down in peste 97 la suta din cazuri, lipsa discernamantului este o componenta esentiala a afectiunii”, aratau, in 24 ianuarie, reprezentantii Asociatiei  Down Art Therapy.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si