Scandalul declanșat de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la numărul real de decese asociate COVID în România conține o doză mare de adevăr, după cum reiese din datele prezentate joi de Ioana Mihăilă. Noul ministru a declarat în cadrul conferinței de presă că sunt diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital raportate între cele două platforme. De asemenea, cifrele referitoare la numărul morților COVID de anul trecut diferă foarte mult în funcție de sursa de raportare.

Citeste si: Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva virusului mutant din India. Concluzie EMA

Diferențe și de 500 de decese raportate, per spital

Ioana Mihăilă a precizat că analiza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, unde se centralizează certificatele constatatoare ale decesului, arată că, în 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat- U071 şi, respectiv, 234 de cazuri cu virus neidentificat- U072.

"De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat- U071 şi, respectiv, 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat- U072", a adăugat ea.

Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul de supraveghere Corona-Forms, s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în ALERTE MS 18.948 de decese.

Potrivit ministrului, analiza deceselor pentru codurile U071 şi U072 raportate de spitale către INSP, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, indică pentru 2020 raportarea a 26.106

decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID-19. "Referitor la cele 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID-19 situaţia se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, decese confirmate COVID, şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072, decese suspect COVID", a explicat Ioana Mihăilă.

Într-un interviu acordat ieri la Europa FM, noul ministrul Sănătății a declarat că s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de Covid, "dintr-o sumă de erori".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„O formă preliminară a raportului a fost deja transmisă către Ministerul Sănătății și am comunicat public pe ea, am primit și o altă formă a raportului care va fi prezentată mâine, într-un breafing de presă. Raportul trebuia transmis în data de 7, iar eu am cerut înainte un raport preliminar, pe care l-am prezentat înainte. Raportul final îl voi prezenta mâine. Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare, cam asta a fost concluzia raportului preliminar, dar nu aș ajunge la cifre încă.”

Citeste si: Guvernul va propune renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate

Declarație controversată a ministrului Sănătății

Ioana Mihăilă spune că nu este vorba despre o eroare umană, ci mai degrabă despre o sumă de erori, dat fiind faptul că datele sunt transmise prin intermediul mai multor instituții.

„Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar este că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut date diferite, s-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de Covid în această pandemie, fie pentru că nu au

fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus Mihăilă la Europa FM.

Ministrul Sănătății, chemat de PSD în fața Parlamentului

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri că  ministrul Sănătății se va prezenta luni, 17 mai, în Parlament  ca să prezinte raportul preliminar privind decesele de COVID-19.

"Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!", a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de  Facebook.

Citeste si:  Bilanț coronavirus, azi 12 mai 2021. Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Marcel Ciolacu: "Vinovații trebuie să plătească!" 

Liderul PSD este nemulțumit de faptul că majoritatea din Parlament  a respins înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind pandemia, dar măcar aflarea adevărului despre numărul real de decese cauzate de pandemie se poate face, potrivit PSD. "Au datoria morală să ofere răspunsuri, iar vinovații trebuie să plătească!", a mai precizat Ciolacu.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Este posibil să nu aflăm niciodată numărul real al deceselor Covid, spune ministrul Sănătății[Sursa foto: Facebook / Ioana Mihaila]

Care este numărul real al deceselor cauzate de COVID-19 în România

Potrivit raportului zilnic prezentat de GCS, de la debutul pandemiei și până în prezent au decedat 29.233 de români contaminați cu virusul SARS-Cov2. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 98 de decese ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în urmă cu trei zile că există diferenţe între numărul de decese cauzate de Covid-19 raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ea precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

„Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Ioana Mihăilă a explicat de ce sunt atât de multe baze de date în care sunt raportate decesele de Covid.

„Ele au fost dezvoltate la momente de timp diferite în evoluţia pandemiei, atunci când ne referim la bazele de date, dar am început să colectăm date şi de la alte surse pentru a avea nişte chei de verificare a celor două baze de date. Aceste chei de verificare nu s-au potrivit cu niciuna dintre bazele de date, dar tind mai degrabă spre numărul mai mare de decese raportat în baza de date iniţială, în Alerte MS, baza iniţială de date unde decesele se raportează numeric decât în Corona Forms. Nu sunt rezultatele finale”, a precizat Ioana Mihăilă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si