Pintea a spus că documentul de rezident prezentat de Raluca Daniela Bârsan este fals, ea nefiind niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat şi nefiind confirmată ca rezident.

"Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea rezidenţiat, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi pe altă parte ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu niciun spital

plătitor", a spus Pintea.

Totodată, ea a spus că, din discuţiile avute cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie, şi diploma de licenţă este falsă.

"Din 2014, statutul voluntariatului în România s-a schimbat. O instituţie publică nu mai poate să facă contract de voluntariat cu o persoană fizică, existând o organizaţia gazdă care oferă aceste servicii de voluntariat. În general spitalele judeţene pe care le cunosc au făcut contract cu Crucea Roşie, cu Fundaţia pentru SMURD, astfel încât lucrurile au decurs normal", a afirmat ea.

Ea a spus că acel contract încheiat de Raluca Bârsan cu Spitalul Judeţean Ilfov, în martie 2018, este semnat de un consilier juridic, "care probabil nu ştia că în 2014 a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România".

"Pe de altă parte, doresc să vă informez că Ministerul Sănătăţii, prin Centrul de resurse umane, face verificări privitor la documentele care se depun la dosarele medicilor şi din 2015 până acum s-au făcut 21 de plângeri pentru fals", a spus Pintea, precizând că aceste falsuri nu sunt legate de profesia de medic, ci

de documentele depuse la dosar.

Citeste si: Iubita doctorului fals, declarații șocante: "El mi-a scos cancerul!"

Pintea a spus însă că îşi menţine afirmaţiile conform cărora în sistemul public un medic este angajat corect, subliniind că nu s-a referit şi la voluntariat.

"Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi şi îmi menţin această afirmaţie(...)

Vreau să precizez că afirmaţiile mele s-au referit la angajarea unui medic şi nu la contractul de voluntariat. În continuare spun că în sistemul public un medic este angajat corect. Vis-a-vis de voluntariat, da, avem în faţă acest exemplu, care se pare că era cunoscut de toţi cei din Spitalul Judeţean", a subliniat Pintea.

Ea a spus că este obligatoriu să fie cunoscut adevărul şi având un membru în Consiliul de Administraţie al spitalului "vom convoca urgent o şedinţă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegale a unui contract de voluntariat".

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pintea a spus că sunt clinici private serioase, inclusiv când un viitor angajat solicită un cod de parafă.

Citeste si: "Medicul" italian făcea figurație la televiziune pentru emisiunea ”Ciao Darwin”! Cu 12 ani în urmă, Matteo Politi avea părul lung și visa să ajungă vedetă

"Din raportul preliminar pe care ni l-a prezentat Corpul de control care verifică dosarele pentru cod de parafă la DSPMB am constatat că există la dosarele multora adeverinţe în care unitatea angajatoare îşi afirmă dorinţa de a-i angaja, dar după obţinerea codului de parafă.

Aspectele constatate în aceste zile mă fac să mergem înainte. Unităţile private care au greşit în a acorda asistenţă medicală populaţiei vor avea suspendată autorizaţia de funcţionare. şi îmi asum acest lucru, bineînţeles în temei legali. Pe de altă parte, dacă în sistemul public există fapte de natură penlaă, nu voi ezita nicio clipă să mă adresez justiţiei.Şi nu voi ezita niciodată să recunosc dacă greşesc în afirmaţiile mele", a declarat Pintea.

Ea a adăugat că speră ca situaţia să fie una singulară şi aşteaptă rezultatele verificărilor pentru a afla dacă a fost vorba de acte medicale.

Pintea a menţionat că a aflat că există o plângere la adresa Ralucăi Bârsan din 2016, la nivelul unităţii medicale, fiind vorba de o plângere pentru fals.

Totodată, Pintea a spus că un medic, indiferent dacă este angajat sau voluntar, nu poate lucra fără aviz.

Ministrul Sănătăţii a susţinut că diploma prezentată avea mai multe elemente care indicau un fals.

Ea a mai spus că va fi făcută o plângere penală pentru fals în acest caz.

"Oricum, noi vom face o plângere penală pentru fals. aşa cum vă spuneam, din 2015 avem 21 de plângeri penale pentru fals", a adăugat Pintea.

Anterior, reprezentanţii Spitalului Judeţean Ilfov au afirmat că, din documentele pe care le au în contractul de voluntariat al Ralucăi Daniela Bârsan, aceasta este medic şi a lucrat ca voluntar în unitatea medicală, având anumite competenţe limitate. Ei au spus că sunt în derulare mai multe anchete: una administrativă, a CJ Ilfov, una a Seviciului de Investigare a Fraudelor, pentru a se stabili dacă diploma este falsă, şi una internă, în secţia de ginecologie.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov, Dan Blendea, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că Raluca Daniela Bârsan a lucrat ca medic voluntar la acest spital.

"Pentru un medic care nu este angajat al spitalului, ca voluntar competenţele pot fi limitate la consiliere a pacienţilor privind în primul rând infecţiile nosocomiale şi riscurile care le implică un spital public, scrierea la dictare a unor foi de observaţie, completarea chestiunilor de registratură atunci când registratorii lipsesc, fără implicarea unor manevre delicate, din fericire sau din păcate, dar dacă medicul şef de secţie, care decide şi administrează printr-un contract de management acea secţie, poate să-i dea sub supraveghere atribuţii de a da un instrumentar la mână, vorbesc de partea chirurgicală, de a spăla nişte instrumente, de a duce o tăviţă cu instrumente, de a duce pacientul în sală, de a-l externa, de a discuta, de a-i face consiliere preoperatorie sau postoperatorie, sigur că poate să le facă. Este totuşi medic", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Medicul cu 8 clase nu e singurul care a activat pe fals în România! Între 2004 şi 2006, francezul Francois Pinori a operat cu laser 159 de pacienţi la o clinică din Timişoara!

El a spus, referitor la diploma acesteia, că, "până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi şi sunt inserate la acel contract de voluntariat atestă că doamna este medic".

Totodată, el a spus că a văzut filmuleţul prezentat în presă şi trebuie făcută o distincţie între un voluntar medic şi voluntarii brancardieri sau infirmiere. "Eu am văzut în acel filmuleţ o pensă ridicată, nu am văzut pacientul(...) era singură şi cu o pensă ridicată", a afirmat el.

La rândul său, şeful de secţie a spus că, de când ocupă el funcţia, adică din octombrie, femeia nu a făcut nicio manevră. De asemenea, el a spus că la dosar ea are o adeverinţă care confirmă că este admisă în rezidenţiat ca medic de familie.

Reprezentanţii spitalului au spus că lipsea de la dosar avizul de liberă practică, dar există o adeverinţă de malpraxis, care este obligatorie pentru oricine prestează chiar activităţi de voluntariat în spital, iar avizul Colegiului Medicilor nu ar fi reglementat prin legea voluntariatului.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a explicat că toate contractele de voluntariat se încheie pentru un an, femeia având un astfel de contract încheiat în martie anul trecut.

"Noi am demarat o anchetă administrativă, am solicitat câteva direcţii de anchetă, de cercetare, mai bine zis, deci o anchetă de la Consiliul Judeţean Ilfov, care este patronul spitalului şi asigură partea administrativă a spitalului este în plină desfăşurare, o anchetă de la Serviciul de Invstigare a Fraudelor sectorului 2 pentru stabilirea exactă a falsului şi uzului de fals, mergem pe prezumţia că acea diplomă este corectă, dar.... şi o anchetă internă, pe secţia de ginecologie, pentru a stabilit exact persoanele care au văzut-o, pentru a da nişte declaraţii cine a văzut, cum a văzut, ce a văzut", a spus Blendea.

Libertatea a descoperit încă un caz de fals medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, care e plasat în Bucureşti. Aici, cu o diplomă grosolan falsificată şi pe baza unui contract de „voluntar cu activitate medicală”, fără parafă de la DSP şi fără niciun aviz de la Colegiul Medicilor, dar protejată de conducerea spitalului, dr. Raluca Daniela Bîrsan a lucrat un deceniu cu pacienţii. Bolnavii şi ceilalţi medici o ştiau drept rezidentă, aşa cum se şi prezintă, scrie publicaţia.

Deşi ea susţine că „nu am profesat, nu am făcut decât să observ, ca voluntar”, există filmări cu falsul medic în blocul operator ginecologic, când coase o pacientă. „Doar am servit instrumentarul şi pensele”, explică Raluca Daniela Bîrsan pentru Libertatea.

Rugată să spună ce studii medicale are, Raluca Daniela Bîrsan pretinde că a „absolvit UMF în 2013” şi a pus la dispoziţia ziarului o diplomă cu numele său. Diploma „de absolventă” se află şi în dosarul depus de ea la Spitalul Judeţean Ilfov.

La solicitarea redacţiei, Universitatea de Medicină şi Farmacie a căutat-o după CNP pe Raluca Daniela Bîrsan, „doctorul” în vârstă de 30 de ani, în baza de date a absolvenţilor. „Nu este absolventa noastră, iar diploma arată ca un fals, după mai multe repere!”, afirmă Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină de la UMF Carol Davila.

Surse din spital susţin că Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar Bacalureatul, exact ca Matteo Politi.

După ce ziarul a pus întrebări Spitalului Ilfov, managerul Arghir Vasile Ciobotaru a întrerupt contractul cu Raluca Daniela Bîrsan, a dat vina pe „şefii de secţie” şi a dat afară reporterii din spital cu trei oameni de ordine.

Cazul de faţă nu este cel raportat vineri, ca descoperit de DSP, căci Raluca Daniela Bîrsan practică fără parafă de la DSP sau aviz de la Colegiul Medicilor, mai scrie Libertatea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, referitor la cazul falsului chirurg Matteo Politi, că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla în sistemul public de sănătate, principalii vinovaţi fiind angajatorii din sistemul privat care au obligaţia de a verifica toate documentele medicilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si