In articol:
- Șeful PSD: "Românii au dreptul să știe adevărul"
- Premierul Florin Cîțu: Diferențe pot să existe în toate țările UE
- Ministrul Sănătății: Să nu politizăm pandemia de coronavirus
Scandalul declanșat de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la numărul real de decese asociate COVID în România nu s-a stins nici până acum.
Premierul Florin Cîţu a insistat ca raportul deceselor din cauza COVID-19 să fie clarificat și i-a cerut ministrului Sănătății să-l facă public raportul pentru a nu mai exista dubii în acest caz.
Citeste si: Veste bună: Noi vaccinuri Pfizer BioNTech ajung luni în România
Decesele persoanelor cu COVID-19 raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidenţele Institutului Naţional de Statistică, relevă raportul comisiei. Potrivit acestuia, dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine "confuzii, implică eforturi adiţionale" de validare a datelor şi "consum de resurse".
Șeful PSD: "Românii au dreptul să știe adevărul"
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercurea trecută că ministrul Sănătății se va prezenta luni, 17 mai, în Parlament ca să prezinte raportul preliminar privind decesele de COVID-19.
" Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!",
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Liderul PSD este nemulțumit de faptul că majoritatea din Parlament a respins înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind pandemia, dar măcar aflarea adevărului despre numărul real de decese cauzate de pandemie se poate face, potrivit PSD. "Au datoria morală să ofere răspunsuri, iar vinovații trebuie să plătească!", a mai precizat Ciolacu.
Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore?
Premierul Florin Cîțu: Diferențe pot să existe în toate țările UE
Premierul a menționat că aceste diferenţe cu privire la raportarea deceselor pot exista în toate ţările UE, și nu doar în România. Acesta a mai adăugat că totul poate fi îmbunătățit, însă pentru acest lucru informațiile trebuie să fie destul de clar.
"Ce a spus şi doamna ministru- sunt mai multe baze de date. Eu m-am uitat întâi în INS şi pe urmă în platforma Corona Forms, ceea ce folosim noi Corona Forms este o compatibilitate de 96%. Cam aşa arată lucrurile, dar aşa cum a spus doamna ministru vom mai cere detalii în perioada următoare şi vom vedea dacă trebuie să îmbunătăţim.
Până la urmă şi modul de calcul sau formulele de calcul, ştiţi foarte bine că a fost o idee să ai focare scoase, le-am introdus. Totul poate fi îmbunătăţit, dacă se poate îmbunătăţi, dar ca să îmbunătăţeşti o raportare statistică trebuie să ai toate informaţiile foarte clare", a declarat premierul Florin Cîțu.
Prim-ministru a mai subliniat faptul că astfel de diferenţe în raprotul deceselor pot fi în toate statele UE, nu doar în România, adăugând că platformele utilizate sau modelele de raportare sunt diferite.
Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore?
Ministrul Sănătății: Să nu politizăm pandemia de coronavirus
Joia trecută, ministrul Sănătăţii a anunţat că va prezenta în Parlament raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, menţionând că este "un act de transparenţă şi de responsabilitate".
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
"Cred că această solicitare a Parlamentului este bine-venită, este un act de transparenţă şi de responsabilitate acela de a prezenta datele, pe care vi le-am furnizat şi dumneavoastră, în faţa celor aleşi. Voi merge", a precizat ministrul.
Ioana Mihăilă a adăugat că tot un act de responsabilitate este şi acela ca parlamentarii să "nu politizeze" niciun aspect al evoluţiei pandemiei de COVID-19.
"Dar, de asemenea, este un act de responsabilitate a celor aleşi să nu politizeze niciun aspect al evoluţiei pandemiei", a susţinut ministrul Sănătăţii.