Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat numărul mare de cazuri de COVID-19 raporate miercuri ca fiind rezultatul unei luni aglomerate, cu reveniri din concedii şi aglomerarea mijloacelor de transport în comun.

Nerespectarea regulilor, atrage atenţia ministrul, ar putea duce la o creştere a numărului de cazuri, până la 2.000 pe zi.

Citeste si: Anticorpul care ucide coronavirusul, descoperit de oamenii de știință

Nelu Tătaru: Suntem într-o lună în care vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri 

”Am avut zile cu 692 de cazuri, sunt zile cu 1.111 cazuri, astăzi este ziua cu 1,713 cazuri din aproape 26.000 de teste lucrate. Trebuie văzută această creştere a numărului de cazuri în contextul evaluării mai multor teste, dar şi în contextul evaluării mai multor focare din cadrul anchetelor epidemiologice. Nu reuşim să evaluăm zilnic, dar evaluăm la 7 zile, evaluăm la 14 zile. După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri şi după numărul de teste, dar e şi luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi- normalitate", a explicat ministrul Sănătății, citat de News.ro.

Citeste si: Gafa premierului Orban: l-a întrebat pe un bărbat în scaun cu rotile ”ce viteză prinde”

Nelu Tătaru a amintit riscurile momentului: reînceperea anului şcolar, lună de campanie electorală, reînceperea activităţii în restaurante, cinematografe, teatre, revenirea populaţiei din concedii, aglomerarea transportului în comun şi alegerile de la sfârşitul

lunii. "În această perioadă, s-a observat un transport în comun destul de aglomerat "în care trebuie menţionat că trebuie respectate nişte reguli", a precizat Nelu Tătaru la Digi24.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Citeste si: Este sărbătoare mare joi în calendarul ortodox!

"Ştiu că suntem grăbiţi, că am început activităţile economice, am început şcoala, dar precauţiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creştere a numărului de cazuri, rămâne să reevaluăm şi zilele următoare”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri seara.

"Există focare în instituţii pentru persoane vârstnice și în spitale"

Ministrul Sănătăţii este de părere că ”este prematur să vorbim de deschiderea şcolii ca şi număr crescut de cazuri”, dar a adăugat că o evaluare va fi făcută la începutul lunii octombrie.

Citeste si: Două mari focare de COVID-19, depistate în judeţul Vâlcea

”E prematur să vorbim de deschiderea şcolii ca şi număr crescut de cazuri, vom evalua acest lucru la sfârşitul lunii şi începutul lunii octombrie, dar, repet, există evenimente private, există transport în comun, există focare în instituţii pentru persoane vârstnice, există focare încă în spitale şi aş recomanda în continuare, atât celor care organizează evenimente private, cât şi celor care organizează transport în comun, celor care îngrijesc în aceste centre instituţionalizate, păstrarea şi menţinerea acelor precauţii şi respectarea regulilor: mască, distanţare, dezinfectant”, a declarat Tătaru.

Putem ajunge la 2.000 de cazuri pe zi

Nelu Tătaru a atras atenţia că nerespectarea regulilor, poate duce la creşteri semnificative a cazurilor de Covid.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

”Este o evaluare a unei zile. Eu vreau să menţinem evaluarea zilnică, cât şi săptămânală şi să putem vorbi la cele 14 zile, la sfârşitul acestei luni, de o evoluţie în acelaşi platou, dar asta ţine doar de noi, prin respectarea regulilor. Nerespectarea regulilor poate merge peste 1.500- 2.000 de cazuri pe zi”, a mai declarat Tătaru.

Citeste si: Ce spune Klaus Iohannis despre legea care le dă profesorilor 500 euro, "bonus de risc"

Cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la declanşarea pandemiei a fost înregistrat miercuri, când Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 1.713 cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ajungând la 107.011.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si