"Motivul pentru care am participat de la inceput si pana la sfarsit la discutia privind metodologia de calcul a pretului la medicamente este pentru ca imi doresc ca acest act sa produca cat mai putine distorsiuni in aprovizionarea cu medicamente a pacientului. in jurul pacientului vor gravita serviciile de sanatate, aprovizionarea cu medicamente si toate celelalte  activitati conexe actului medical. Am ascultat punctul de vedere al asociatiei de pacienti, care a declarat ca nu sustin acest act normativ, pe cel al producatorilor si al distribuitorilor, care sustin conditionat sau nu sustin acest act normativ, am adunat idei si pana saptamana viitoare

vom perfecta actul nomativ", a spus ministrul Florian Bodog dupa dezbaterea publica a proiectului de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata.
 

Intrebat ce modificari are in vedere legat de ceea ce au spus la dezbatere producatorii, distribuitorii, reprezentantii lanturilor farmaceutice si pacientii, ministrul Sanatatii a raspuns ca mai intai va analiza din punct de vedere juridic, sa vada daca sunt probleme juridice sau legate de directivele europene.

"Vom face analiza juridica pe text, sa vedem daca sunt probleme juridice. Apoi, ne-au fost semnalate niste inadvertente cu privire la directivele europene, vreau sa le clarificam, nu vreau sa avem acte care sa intre in incidenta cu directivele europene si, in acelasi timp, doresc sa verific modul de calcul al preturilor", a spus Bodog.

Intrebat ce garantii da pacientilor ca nu vor mai lipsi medicamente din farmacii, ministrul a spus ca poate sa ii asigure ca vor avea acces permanent la medicamente.

"Imi doresc sa dau garantii pacientilor ca vor exista toate medicamentele, imi doresc sa spun ca voi asigura accesul pacientilor la medicamente inovative. Voi depune toate eforturile ca pacientii sa aiba acces la medicamente. Am deschis lista medicamentelor compensate si, printr-o Hotarare de Guvern, au intrat deja 13 medicamente noi.

Asta inseamna cresterea acesului pacientilor la medicamente. Actualizarea listei de compensate se va face periodic, ori de cate ori vor fi molecule noi autorizate la Agentia Nationala a Medicamentului", a spus Bodog.

Ministrul Sanatatii a mai spus la dezbatere, pe care a si moderat-o, ca institutia pe care o conduce vrea sa aduca imbunatatiri acolo unde se poate, precizand ca interesul nu este ca medicamentele sa dispara de pe piata, ci ca procedura legala sa fie cat mai buna.

„Nu vom modifica procentul de scadere cu 35 la suta a pretului la medicamente”, a conchis ministrul Sanatatii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Mediciamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus ca scaderea preturilor la medicamente cu 35 la suta afecteaza intregul lant, de la producator, distribuitor, farmacii si mai ales pacientii, prin scaderea accesului la peste 150 de produse si disparitia de pe piata a altor cateca zeci de medicamente.

"Acesul pacientilor la tratamente va fi redus la peste 150 de produse, dar si la alte zeci care vor disparea de acum incolo de pe piata.

Orice ajutare privind preturile  ar trebui facuta de la 1 octombrie", a spus Zaharescu.

Si reprezentantii pacientilor s-au declarat impotriva reducerii preturilor la medicamente.

"Nu suntem de acord cu scaderea pretului la medicamentele inovative cu 35 la suta. Atat timp cat nu exista regulamente clare, orice scadere poate duce la disparitia de pe piata a medicamentelor. Orice produs cu pret mic va disparea de pe piata. Sa nu se mai aleaga pretul cel mai mic de pe piata in calcularea preturilor la medicamente, pentru ca oricum este cel mai mic pret din Europa, ci calcularea noilor preturi sa porneasca de la pretul mediu", a spus presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), Radu Ganescu.

Si presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, a cerut ministrului sa asigure continuitatea tratamentelor dupa operatie, pentru ca orice discontinuitate in terapie va agrava starea bolnavilor.

Cei mai multi producatori si distribuitori au cerut retragerea proiectului prin care preturile la medicamente ar putea sa scada cu 35 la suta.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Inca din  2016, pacientii, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente au cerut Ministerului Sanatatii retragerea proiectului privind noul mod de calcul al pretului la medicamente, sustinand ca bolnavii vor ramane fara tratament, iar statul nu va face economii.

In iunie, ministrul Sanatatii de atunci, Vlad Voiculescu, anunta ca, pentru a asigura accesul pacientilor la medicamente, se amana aplicarea Ordinului 75/2009 privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman.

In prezent, catalogul de preturi ale medicamentelor eliberate cu prescriptie medicala in Romania (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelasi catalog cuprindea 6.114 produse.
 

In contextul actualului Ordin, numarul de dosare de pret pentru medicamente depuse la Ministerul Sanatatii este, in prezent, de 4.400. Aceasta situatie, coroborata cu faptul ca in 2015 si 2016 au fost depuse la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale 1.718 de notificari de retragere de pe piata a unor medicamente, a dus la decizia de amanare a Ordinului, cu scopul de nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament, preciza anul trecut  Ministerul Sanatatii.

Joi, Guvernul a aprobat o hotarare prin care 13 noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul public de sanatate. Masura a fost luata pentru a asigura accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cat mai multi pacienti diagnosticati cu afectiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si