„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut ”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Citeste si: Bilanț COVID-19 23 ianuarie 2022. Peste 14.000 de cazuri și 22 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

Creșterea numărului de cazuri

Ministrul precizează că această explozie a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului de decese și de cazuri grave ar putea reprezenta „într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val”. Ministrul a precizat că România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic și începând de săptămâna viitoare va exista o creștere a gradului de testare „substanţială”, unde ar putea fi vorba de 150.000 de teste zilnic.  

Citeste si: Scandal în Borșa. Un profesor a fost bătut cu ranga de un interlop

Cine beneficiază de testare gratuită împotriva COVID-19

Alexandru Rafila a explicat că testele decontate de stat sunt disponibile pentru persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacţi direcţi ai unor persoane infectate. Ministrul Sănătății a reamintit că în acest moment circulă în paralel variantele virale Delta și Omicron. Acesta a estimat că aproape 25% din cazuri sunt infecții cu Delta care oate provoca și cazuri mai grave.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Care este prima școală din București care trece la cursuri online din cauza numărului ridicat de infectări COVID. 41 de elevi și 11 profesori, confirmați pozitiv

Ar putea apărea un nou val al pandemiei? 

Întrebat despre apariția valului șase al pandemiei de COVID-19, ministrul Sănătății a răspuns că în biologie nu există lucruri imposibile. 

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Rafila a precizat că ar putea apărea o variantă virală mai patogenă care ar putea provoca forme mai grave ale bolii, dar care poate să aibă un grad de transmisibilitate mai mic în comparație cu Omicron.

Citeste si: 10 milioane de teste vor fi livrate de în unitățile din țară până la începutul săptămânii viitoare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si