Pe holurile Institutului de Transplant Renal din Cluj -Napoca, o mamă îngrijorată a stat cu sufletul la gură până când copilul ei de 4 ani și soțul au ieșit din opreație. 

Citește și: Accident rutier la Cluj: o femeie a intrat cu mașina într-un șanț

Povestea lui Rareș, băiețelul care a primit o nouă șansă la viață

Cosmina Vasilescu, mama copilului: ”Până în momentul transplantului am făcut două operații, tratamente peste tratamente, avem medici nefrologi care ne-au urmărit și ne vor urmări și după transplant.”

Medicii au avut o misiune dificilă. Rareș avea nevoie disperată de un rinichi. Insuficiența renală pe care o avea s-a dezvoltat la doar câteva luni de la naștere, iar de atunci, părinții săi au început o cursă pentru a-i salva viața. De un an, Rareș se afla pe lista pacienților care aveau nevoie de un transplant, dar fiind copil, șansele au fost reduse. Părinții s-au înscris pe lista donatorilor, în speranță că vor putea să facă o minune.

Tatăl i-a salvat viaţa fiului donându-i un rinichi

Cosmina Vasilescu, mama copilului: ”Am considerat că dăm oricare din noi, ori eu, ori el, care suntem compatibili, nu contează, și fiind el compatibil am ajuns să facem transplantul, a donat un rinichi și acum totul este bine.”

Transplantul de organe de la adult la copil este un proces dificil și riscant, din cauza diferenței mărimii organelor, iar medicii de la Cluj au fost singurii care au acceptat provocarea.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Dr. Silviu Moda, medica primar Urologie: ”Cazul a fost foarte complex datorită faptului că acea grefă avea variante anatomice, adică mai multe artere care au necesitat o reconstrucție a vaselor astfel încât să se implanteze în condiții de siguranță.”

Acum, ambii pacienți se recuperează bine, iar Rareș a primit o nouă șansă la viață.

Cosmina Vasilescu, mama copilului: ”E vesel, plicitisit că e greu să stai în pat, dar e bine, mânăncă, se joacă. Rinichiul funcționează și sper să fie bine în continuare.”

Cazurile de acest gen sunt foarte rare în România, în primul rând din cauza lipsei de donatori. Anul trecut, în țara noastră doar 19 copii au avut șansa să înceapă o nouă viață, după un astfel de transplant.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si