Invazia Ucrainei de către Rusia a început cu aproape trei luni în urmă și nu se întrevede un final prea apropiat. Mircea Geoană consideră că Vladimir Putin nu a abandonat planul său inițial privind cucerirea Kievului și înlocuirea regimului Zelenski. 

Citeste si: Serghei Lavrov: Moscova nu vrea război în Europa

Armata rusă se poate îndrepta inclusiv spre Transnistria, a mai declarat adjunctul secretarului general al NATO, într-un interviu acordat postului american de televiziune CNN.

Mircea Geoană: Putin continuă să aibă ambiții ridicate 

„Există o diferență semnificativă între ambițiile politice ale lui Putin, pentru că noi credem că nu a abandonat planul său inițial de a ocupa sau de a decapita regimul de la Kiev. Putin continuă să aibă ambiții ridicate, în timp ce capacitățile sale militare, unitățile de pe teren, înfrângerea pe care au avut-o la Kiev, nu reușesc să crească moralul trupelor. În momentul în care există această diferență, apare riscul luării unor decizii ad-hoc, care nu iau în calcul realitatea de pe teren, nici rezistența îndârjită a ucrainenilor, susținerea pe care o au din partea statelor aliate”, a spus Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO.

Citeste si: Este doliu uriaș la Kiev. Primul președinte al Ucrainei a decedat

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Toate aceste decizii luate doar pe baza ambițiilor liderului de la Kremlin, fără a ține cont de realitatea din teren ar putea aduce riscuri, consideră Mircea Geoană.

Războiul din Ucraina s-ar putea prelungi peste așteptări

Într-un interviu pentru BBC, Geoană a mai spus că „următoarele zile și săptămâni s-ar putea dovedi decisive, dar războiul va dura probabil mai mult”, a spus Geoană.

„Ar putea fi săptămâni, luni, chiar ani, depinde de mulți factori.” Potrivit publicației  Newsweek,  Mircea Geoană a spus că anticipează însă că războiul început de Putin pe 24 februarie va fi în cele din urmă câștigat de Ucraina.

Citeste si: Secretarul general al NATO are COVID-19. Jens Stoltenberg e vaccinat cu schema completă

"Dar într-un final, probabil acesta va fi câștigat, să sperăm, de Ucraina", a mai adăugat Mircea Geoană.

Declarațiile sale au loc pe fondul blocării negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat forțele ruse că vizează în mod deliberat civili din întreaga țară și la câteva săptămâni după ce Putin a declarat că ofensiva sa în țară a trecut într-o nouă fază, concentrându-se pe Ucraina de Est.

Serghei Lavrov: Moscova nu vrea război în Europa

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov susține că Moscova nu își dorește război în Europa, și afirmă că țările din Occident vor ca Rusia să piardă războiul din Ucraina. 

„Dar vă atrag atenția asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant și persistent că în această situație este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageți singuri concluziile", a mai precizat Lavrov.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește si:  Explicația șocantă pe care a avut-o Vladimir Putin pentru un părinte care și-a pierdut fiul în războiul din Ucraina

Ministrul rus a menționat în cadrul aceleași conferințe de presă că Rusia are suficienți cumpărători pentru resursele sale energetice în afara statelor occidentale.

Iar „ Occidentul să plătească mai mult decât îi plătea Federației Ruse și să-i explice apoi populației de ce trebuie să fie mai săracă", a mai declarat șeful diplomației din Rusia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si